Ján Cíger životopis

slovenská, 1960

Životopis

Ing. Ján Cíger, narozen 19.6.1960 v Martině.

Povinnou školní docházku absolvoval na Základnej deväťročnej školy v Priekope /dnes součást Martina/. Po absolvovaní Vojenského gymnázia SNP v Banské Bystrici v roku 1979 nastoupil na Vysokou vojenskou školu ve Vyškově na Moravě, po jejímž skončení v roce 1983 začal sloužit jako voják z povolání. Do civilu odešel na jaře 1985. Civilní kariéru začínal jako pracovník v papírnách. Po roce 1989 vystřídal řadu povolání, aby nakonec přešel do sféry obchodu a otevřel v Martině Antikvariát a knihkupectví spojené s internetovým obchodem, které vede dodnes.

Dlouhodobě se věnuje kultuře, literatuře a žurnalistice. Po roce 2000 se začal vážněji věnovat i literární tvorbě, aktivně působil v literárním klubu při Turčianskej knižnici. Získal různá ocenění na literárních soutěžích. Je spoluzakladatelem literárního klubu Mädokýš a jeho literární revue.

Roku 2005 mu byla formou bibliofilie vydána sbírka básní a povídek nazvaná "Tak píše Jano", v roce 2006 úspěšně debutoval knihou povídek "Výbuch". Literární tvorbě pro dospělé i pro děti se věnuje dodnes. Vedle literatury se věnuje i novinářské činnosti.

Zakladatel literárně – výtvarné soutěže "Janko Hraško ešte žije..." a spoluzakladatel Múzea Janka Hraška. Člen SC PEN – klubu. (zdroj životopisu: http://www.scpen.sk/index.php/component/content/article/34-c)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura česká

Štítky z knih

Cíger je 0x v oblíbených.