Jan Bistřický životopis

česká, 1930 - 2008

Životopis

doc. PhDr. Jan Bistřický, CSc. (*12.6.1930 v Brně – † 21.10.2008 v Dačicích) byl český historik, archivář, pedagog a mj. i předseda dačického spolku přátel muzea.

Jan Bistřický strávil dětství a mladá léta v Dačicích, protože jeho otec zde vlastnil podnik na výrobu hospodářských strojů. Maminka byla učitelka. Absolvoval školu v Dačicích, pak gymnázium v Telči a následně obor archivnictví – historie na Filozofické fakultě brněnské Masarykovy univerzity. Jako archivář začal pracovat v roce 1953 ve Státním archivu v Janovicích, pokračoval v Olomouci a v roce 1964 byl přijat do interní aspirantury na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde o dva roky později získal titul doktora filosofie a v roce 1969 po obhájení kandidátské práce, titul CSc. Na univerzitě přednášel a vědecky působil od roku 1971, ale až v roce 1990 se mohl habilitovat jako docent.

Docent Jan Bistřický byl skvělým historikem, který dlouhá léta působil na akademické půdě olomoucké univerzity a stojí za ním celé generace studentů, které nezaměnitelným způsobem ovlivnil. I přes své působení mimo náš region nikdy neztratil silnou vazbu na své rodné město a navázal na skutečně staletou tradici rodu Bistřických. Šlo především o působení na poli regionální historie, kdy mimo jiné stál u založení dačického muzejního spolku, jehož činnosti se v posledních letech skutečně intenzivně věnoval (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jan Bistřický - knihy

2011  0%Olomoucké horologium

Žánry autora

Náboženství Historie

Štítky z knih

Bistřický je 0x v oblíbených.