Jan Auerhan životopis

česká, 1880 - 1942

Životopis

Jan Auerhan (2. září 1880 Leština u Humpolce – 9. června 1942 Praha-Kobylisy) byl právník působící ve Státním statistickém ústavu. Docent na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
Jan Auerhan pocházel z jednoho z nejstarších lesnických rodů, který po generace vykonával mysliveckou a lesnickou službu v pražských královských oborách. Otec Jan byl královským nadlesním v Leštině (po 1. světové válce Strakovské nadační statky), matka Johanka pocházela z rodiny nadlesního v Rozkoši. Tuto tradici založil již roku 1679 Frantz Antoni Auerhan, který se na přání pana Záviše z Assenitz dal vyučit v myslivectví, aby se o dvacet let později stal správcem císařské obory na pražském letohrádku Hvězda.
Jan Auerhan začal studovat na gymnáziu v Německém Brodě a po absolvování studia práv v roce 1906 nastoupil na místo úředníka Zemské statistické kanceláře. Od roku 1919 byl zaměstnancem Státního statistického úřadu. V kariéře rychle postupoval. V roce 1921 se stal ministerským radou, v roce 1926 přednostou odboru a viceprezidentem a v letech 1929–1939 prezidentem Státního statistického úřadu. Od jejího založení v roce 1928 byl členem čs. statistické společnosti. (zdroj životopisu: wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.