James F. O'Connell životopis

irská, 1808 - 1854

Životopis

James F. O'Connell (1808-1854) alias „potetovaný Ir“ byl výstřední cestovatel z Dublinu, který v roce 1830 v New Yorku veřejně odhalil svoje zcela potetované tělo, což v té době byla vskutku panoptikální senzace.
V roce 1836 zveřejnil svůj životopis. Bylo mu teprve 28, ale už toho měl za sebou tolik, že k sobě okamžitě přitáhl pozornost. Psal, jak jako 11-letý sloužil na palubě zaocenánské plavby do Austrálie, jak mnohokrát ztroskotal a v 21 letech ho to vyplavilo na odlehlý korálový ostrov v Pacifiku, kde byl během 8 dní násilně potetován ‘vnadnými pannami’ a žil mezi ‘divochy’, dokud nebyl o 5 let později dramaticky zachráněn. Jeho příběh fascinoval akademiky a antropology po celá desetiletí. Vystupoval jako hvězda obludária v cirkusech a na mořských plavbách amerického východu, kde ukazoval své potetované tělo až do své smrti v roce 1854. Svými dobrodružstvími, která během vystoupení odhaloval, přitahoval davy.
Při bližším zkoumání se zdá více než pravděpodobné, že část jeho příběhů byla smyšlená a jeho život naopak obsahoval temné stránky, které se snažil skrýt. (zdroj životopisu: https://www.rte.ie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

James F. O'Connell - knihy

1934  100%V tichomořském ráji

Žánry autora

Dobrodružné Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy

Štítky z knih

O'Connell je 0x v oblíbených.