James Allen životopis

britská, 1864 - 1912

Životopis

James Allen (28.11.1864, Leicester - 24.1.1912, Ilfracombe) byl britský filozof a básník. Byl průkopníkem stylu „pomoz si sám“ a jeho nejznámější kniha „Jak člověk smýšlí“ (As a Man Thinketh) je masově vydávána od doby, co poprvé vyšla (1903). Je zdrojem inspirace pro motivační autory a autory stylu „pomoz si sám“.

Narodil se jako starší ze dvou bratrů do dělnické rodiny, jeho matka neuměla číst ani psát. Otec pracoval v textilní továrně, ale po útlumu byl v roce 1879 propuštěn, tak se sám vydal do Ameriky, aby zde založil nový domov pro svou rodinu. Dva dny po příjezdu zemřel v newyorkské nemocnici na následky loupežného přepadení. Tehdy 15letý James musel opustit školu a najít si práci, aby ochránil rodinu před ekonomickou katastrofou. Živil se jako sekretář v různých manufakturách v Londýně a pak jako novinář a reportér v Jižním Walesu, kde potkal svou budoucí ženu Lily Louisa Oram, s kterou se oženil v roce 1895. V roce 1898 si našel práci, ve které mohl ukázat své duchovní a sociální zájmy jakožto spisovatel pro časopis The Herald of the Golden Age. Tím se odstartovalo jeho tvořivé období, kdy vydal první ze svých mnoha knih "From Poverty to Power" (1901) (=od chudoby k síle). V roce 1902 začal vydávat vlastní duchovní časopis "The Light of Reason" (=světlo důvodu), později přejmenovaný na "The Epoch".
V roce 1903 vydal svou třetí a nejznámější knihu "As a Man Thinketh" (Jak člověk smýšlí) - volně na motivy biblické pasáže z Přísloví 23:7 "As a man thinketh in his heart, so is he" (=jak člověk smýšlí, takovým je) - toto dílko se začalo číst po celém světě a přineslo mu posmrtnou slávu jakožto jednomu z průkopníků moderního inspiračního myšlení. Malý okruh čtenářů této knihy mu umožnil opustit sekretářskou práci a začít vlastní kariéru autora a editora. V roce 1903 se s rodinou přestěhoval do města Ilfracombe kde strávil zbytek svého života. Pokračoval ve vydávání časopisu Epoch a zároveň vydal víc než jednu knihu ročně až do své smrti v roce 1912 - psal zde devět let a vydal 19 děl.
Po jeho smrti jeho manželka Lily Allen pokračovala ve vydávání časopisu The Epoch. Spisovatelské poslání svého muže shrnula v předmluvě k posmrtně vydanému dílu "Foundation Stones to Happiness and Success" (=základní kameny štěstí a úspěchu) následovně: "Nikdy nepsal teorie nebo kvůli psaní samotnému; ale psal, když měl co sdělit - a sdělením se to stalo pouze když to sám žil a věděl, že to je dobré. Takže psal fakta, která sám ověřil v praxi." (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

James Allen - knihy

2021  100%Od chudoby k moci
2011  83%Jak člověk myslí

Žánry autora

Duchovní literatura Náboženství Osobní rozvoj a styl

Štítky z knih

úvahy a zamyšlení

Allen je 3x v oblíbených.