Jakub Bouda životopis

česká, 1973

Životopis

Jakub Bouda je český spisovatel a fejetonista. Narodil se v roce 1973 v hornickém Mostě, jako druhý a poslední potomek v chudé rodině dělníka a krejčové. Po celý jeho dosavadní život zachovává rodinou tradici a zůstává chudý. Finanční problémy řeší s úsměvem a bohatství uznává pouze ve slovní zásobě, kterou jak říká, za žádné peníze nekoupíte.
Je více než 15 let ženatý. Z manželství vzešel jediný syn Marek, ale Jakub sám tvrdí, že být plodný neznamená zákonitě pouze výrobu dětí. U knih prý má jistotu, že se o něj ve stáří postarají.

Přes psaní do internetových blogů, se dostal k práci recenzenta počítačových her pro regionální TV DaKr. Odtud byl jen krůček ke psaní fejetonů do místních novin a dalším logickým krokem bylo napsání knihy Bumerang, která vyšla v roce 2008, a jejíž náklad byl do posledního kousku rozebrán.
Náměty pro své knihy čerpá z bohatého života. Během něj pracoval jako výškový natěrač, prodavač všeho možného, požární hlídka, policista, obchodní ředitel v nápravném ústavu, číšník, tvůrce webových stránek nebo grafik. Jak sám prohlašuje, žádná práce není na pořád, ale každá má něco do sebe.

V roce 2009 byl nominován na Cenu města Mostu za literaturu, kde skončil ve finálovém výběru.

Zpracoval více než stovku recenzí her všech žánrů.
V roce 2008 vydal u nakladatelství Knihovnička první knihu Bumerang.
V roce 2009 vydal vlastním nákladem druhou knihu Co oči nevidí.
V roce 2010 vydává fantasy román Aforkalypsa.

Pravidelně přispívá do Deníku Mostecka sobotními fejetony, ve kterých komentuje regionální, národní i celosvětové dění. V poslední době pracoval jako fejetonista i pro nový týdeník MF Sedmička.

Jakub Bouda je činný i mimo literární odvětví.
Během svého krátkého, leč aktivního života, byl součástí krátkého působení deathmetalové skupiny SAX, zúčastnil se natáčení historického velkofilmu Henri Vier (Jindřich IV), stal se jako kapitán klubu Bizoni Most 2004 mistrem ligy v šipkách.
V letech 2004-2007 komunální politik ve stranách Evropští Demokraté a posléze SNKED.
Je spolutvůrcem v kreativní firmě BouŘe webdesign, zabívající se výrobou webových prezentací, prodejem obrazů a výrobou originálních triček.
Je svrchovaným vládcem herního klanu ALL4ONE.
Ve volných chvílích se pokouší o hru na kytaru, nebo studuje management prodeje.

Má rád moderní technologie, skvělé víno, silné motorky a slabé ženy. Nejlépe najednou. (zdroj životopisu: www.jakubbouda.cz)

Ocenění