Hermann Hallwich životopis

česká, 1838 - 1913

Životopis

Studoval na gymnáziu v Chomutově, pak vystudoval dějiny a germanistiku na Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze. Roku 1862 získal titul doktora filozofie. Odmítl habilitaci a od roku 1864 učil na vyšší obchodní akademii v Liberci. Od roku 1870 byl tajemníkem liberecké obchodní a živnostenské komory. Funkci zastával až do roku 1890.

V 70. letech 19. století se natrvalo zapojil i do zemské a celostátní politiky. V zemských volbách v roce 1872 byl zvolen na Český zemský sněm za městskou kurii (obvod Vrchlabí – Lanov – Hostinné). Mandát obhájil za tentýž obvod i zemských volbách v roce 1878. V tomto okrsku mandát obhájil i ve volbách v roce 1883, stejně jako ve volbách v roce 1889 a volbách v roce 1895. Ve volbách roku 1895 ale mandát získal až v uzší volbě (druhé kolo).

Zasedal také v Říšské radě (celostátní zákonodárný sbor), kam ho vyslal zemský sněm roku 1872 (tehdy ještě Říšská rada nevolena přímo, ale tvořena delegáty jednotlivých zemských sněmů). Uspěl pak v nově zavedených přímých volbách do Říšské rady roku 1873 (kurie městská, obvod Trutnov, Vrchlabí atd.). Mandát obhájil ve volbách roku 1879, volbách roku 1885 a volbách roku 1891.

V zemském sněmu i Říšské radě se profiloval jako německý liberál (takzvaná Ústavní strana, liberálně a centralisticky orientovaná, odmítající federalistické aspirace neněmeckých etnik, později Německá pokroková strana). Na Říšské radě zastupoval frakci Sjednocená německá levice, z níž vystoupil roku 1896.

Od roku 1878 byl parlamentním referentem pro otázky obchodu a cel. V roce 1891 se podílel na dojednání celních smluv s Německem, Švýcarskem, Belgií a Itálií. Byl stoupencem ochranných cel. V roce 1890 se podílel na vyjednávání o česko-německém smíru (takzvané punktace) a byl jedním ze signatářů jejich výsledné podoby. Měl velké zásluhy o rozvoj železniční sítě a systému odborného školství v severních Čechách. V roce 1891 se přestěhoval do Vídně, zde založil Zentralverband der Industriellen Österreichs a od roku 1904 mu předsedal. Roku 1897 se stáhl z politického života. Působil rovněž jako historik. Byl mu udělen Řád Františka Josefa.

Jako historik nejprve vydal v roce 1868 Dějiny horního města Krupky, následovala kniha o dějinách Liberce a v roce 1886 vydal dějiny Teplic. Nejhlouběji se věnoval období třicetileté války a osobnosti Albrechta z Valdštejna, o kterém vydal pět zásadních prací. Zabýval se otázkou rodiště Waltera von der Vogelweide, středověkého minnesängera, který se snad narodil v Duchcově. Na sklonku života stál v čele kuratoria duchcovského muzea.

Nelze opomenout, že patřil k nejrozhodnějším odpůrcům státoprávních snah Čechů.

Zemřel v dubnu 1913. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hermann_Hallwich)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Hallwich je 1x v oblíbených.