Helmut Kajzar životopis

polská, 1941 - 1982

Životopis

Narodil se 18. 8. 1941 v Bielsku-Białé. Pocházel ze smíšené polsko-německé rodiny. Jeho otec Jan Kajzar byl před válkou správcem statku, po válce agronomem na státním statku. Matka se za svobodna jmenovala Paulina Kulischová.
Do základní školy chodil v Grodźcu, v r. 1959 absolvoval gymnázium v Bielsku-Białé. Poté studoval filozofii a polonistiku na Jagellonské univerzitě v Krakově. Za studií debutoval jako herec v inscenaci Sofoklova Krále Oidipa ve studentském divadle Teatr 38. V r. 1965 byl přijat na Státní vysokou divadelní školu (Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna) ve Varšavě. Jeho diplomovou prací byla inscenace her Boleslav Smělý (Bolesław Śmiały) Stanisława Wyspiańského a Směšný stařeček (Śmieszny staruszek) Tadeusze Różewicze v divadle Teatr Współczesny (Současné divadlo) ve Wrocławi v r. 1969. Scénografem této inscenace byl Józef Szajna.
V r. 1972 se stal členem Svazu polských spisovatelů (Związek Literatów Polskich). Byl režisérem divadla Teatr Współczesny ve Wrocławi, kde inscenoval hry T. Różewicze, a Divadla polského rozhlasu (Teatr Polskiego Radia). Kromě toho byl i pedagogem Státní vysoké filmové, televizní a divadelní školy (Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna) v Łodži a jako lektor působil i na filmových školách v Berlíně (tehdejší NDR) a ve Stockholmu.
V zahraničí inscenoval hry polských autorů T. Różewicze Akt przerwany (Přerušený akt) – Göttingen 1972, Stara pani wysiaduje (Stará paní vystupuje) – Tübingen 1974 a Směšný stařeček (Śmieszny staruszek) – Londýn 1975 a dále hru Sławomira Mrożka Policja (Policajti) – Tübingen 1975. V r. 1973 se zúčastnil mezinárodních divadelních dílen v Scheersbergu a Tübingen (SRN) a v Gränna (Švédsko), kde inscenoval hru Witolda Gombrowicze Ślub (Svatba), opět Różewicze (Stará paní vystupuje) a vlastní hru Wypadek i zdarzenie (Nehoda a událost) – přepracování vlastní hry xxx (Trzemi krzyżykami) – Třemi křížky.
Byl manželem herečky Jolanty Lothe. Zemřel 21. srpna 1982. Je pohřben na evangelickém hřbitově v Těšíně (Cieszyn). (zdroj životopisu: http://www.dilia.cz/index.php/3d/item/5426-kajzar-helmut)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Helmut Kajzar - knihy

2010  60%Čtyři polské hry

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry

Štítky z knih

polská literatura

Kajzar je 0x v oblíbených.