Gyrðir Elíasson životopis

islandská, 1961

Životopis

Narodil se v Rejkjavíku 4. dubna 1961.
Gyrðir Elíasson debutoval v roce 1983 sbírkou básní Svartvít axlabönd (Černobílé kšandy). Od té doby vydal celou řadu básnických a povídkových sbírek i několik románů. Kromě tvůrčího psaní se věnuje překladům. Mimo jiné díla Richarda Brautigana a Williama Saroyana. Z českých autorů ho zaujal například Ota Pavel, jehož knihu Jak jsem potkal ryby (Hvernig ég kynntist fiskunum, 2011) přeložil z angličtiny do islandštiny.

Jeho tvorba se vymyká hlavnímu proudu, kterým se ubírá současná islandská literatura. Gyrðir si vytváří svůj vlastní svět pevně spojený s přírodou, která člověka ovlivňuje a ve kterém se stírají hranice mezi realitou, snem a fantazií, mezi životem a smrtí.

Za svoji práci obdržel několik ocenění. První v roce 1989 cenu Þórberga Þórðarssona za Literární styl, v roce 2000 cenu Islandské literatury a cenu Halldóra Laxnesse za sbírku krátkých povídek Gula húsið (Žlutý dům), v roce 2011 nejprestižnější skandinávské literární ocenění - Cenu Severské rady za literaturu za sbírku Milli trjánna (Mezi stromy). Ve zdůvodnění stálo: „Od počátku své kariéry spisovatele si Elíasson buduje svébytný svět, v němž je hloubka jednotlivých textů podpořena celkem, jako by celé autorovo dílo tvořilo jeden kolosální text bez hranic, který se rozrůstá s každou další básní či povídkou.“
Skandinávští literární kritici označují Gyrðiho Elíassona za islandského Raymonda Carvera, a to díky lakonickému, minimalistickému stylu jeho prózy.

Ocenění (1)

2011 - Literární cena Severské rady - kniha Mezi stromy