Gudmundur Thorsteinsson životopis

islandská, 1891 - 1924

Životopis

Guðmundur Pétursson Thorsteinsson (5. září 1891, Bíldudalur – 27. července 1924, Søllerød), lépe známý jako Muggur, byl islandský malíř, grafik, autor a filmový herec.

Muggur se narodil v Bíldudaluru na Islandu. Jeho otec, Pétur, byl jedním z nejbohatších mužů na Islandu a později jedním ze zakladatelů rybářské společnosti Milljónarfélagið. Když mu bylo dvanáct, rodina se přestěhovala do Kodaně, ale neustále cestovali mezi ní a Islandem. Jeho mladší bratři Samúel, Gunnar a Friðþjófur se stali známými fotbalovými hráči na Islandu a v Dánsku.

V letech 1911 až 1915 studoval na Královské dánské akademii výtvarných umění, podnikl však také studijní cesty do Německa a Itálie. V roce 1915 navštívil Spojené státy.

Kromě svých obrazů napsal a ilustroval dětskou knihu O princezně Dimmalim - o mladé dívce a začarované labuti. Byla napsána v roce 1921 pro neteř, když byl na palubě nákladní lodi plující z Itálie na Island, a vyšla v roce 1942. Později ji Jóhannes úr Kötlum zpracoval ve veršovanou hru a byla inscenována i jako balet, s hudba Atli Heimir Sveinsson. Vytvořil také četné kresby inspirované Eddas a vytvořil první unikátní balíček hracích karet na Islandu.

Byl také talentovaným amatérským hercem a měl hlavní roli v jednom z prvních islandských filmů, Sons of the Soil (Saga Borgarættarinnar), natočeném podle románu Gunnara Gunnarssona.

Krátké manželství s Inger Naur, které skončilo rozvodem, ho přivedlo k velkému pití. V roce 1923, již ve zhoršeném zdravotním stavu, ho kopl do zad kůň. Po dlouhém pobytu v lázních ve Francii se vrátil na rodinné panství v Dánsku a zemřel na onemocnění hrudníku (pravděpodobně na tuberkulózu), ve věku pouhých třiceti dvou let. Většina jeho děl je v Islandské národní galerii. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Gudmundur Thorsteinsson - knihy

1960  0%O princezně Dimmalim

Žánry autora

Pro děti a mládež Pohádky

Štítky z knih

Thorsteinsson je 0x v oblíbených.