Grigorij Jakovlevič Fridman životopis

Grigorij Jakovlevič Baklanov, Grigorij Baklanov · pseudonymy

ruská, 1923 - 2009

Životopis

Grigorij Jakovlevič Baklanov (rusky: Григорий Яковлевич Бакланов), vlastním příjmením Fridman (Фридман) (*11.9.1923, † 23.12.2009) byl ruský sovětský spisovatel, redaktor a scénárista, jeden z představitelů tzv. \"leitěnanskoj prozy\" (=poručické prózy), tj. literatury autorů sovětské éry, kteří si osobně prošli Velkou vlasteneckou válkou jako vojáci nižších hodností.
Narodil se ve Voroněži. V osmnácti letech vstoupil dobrovolně do Rudé armády a v jejích řadách prodělal celou válku jako dělostřelec. Dosáhl hodnosti poručíka.
V roce 1946 začal studovat Literární institut M. Gorkého. V té době začíná psát. Vysokou školu dokončil v roce 1951 a o tři roky později se začal živit jako profesionální spisovatel.
Jeho první povídky jsou inspirovány životem na vesnici, píše o obětavých lidech, kteří se snaží sovětskou vesnici vyvést ze stagnace. Jeho literární pokusy z počátku tvorby nejsou dost umělecké.
V roce 1957 začíná psát knihy o svých zkušenostech z války a rázem se stává hvězdou. Ve svých válečných prozách se snaží psát pravdivě a jeho hrdiny jsou obyčejní vojáci, kteří na frontě plní své úkoly. (zdroj životopisu: doslov v knize; https://bit.ly/2K91lFP)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.