Grigorij Ivanovič Peněžko životopis

ruská, 1912 - 1992

Životopis

Grigorij Ivanovič Peněžko, rusky: Григорий Иванович Пэнэжко, ukrajinsky: Григорій Іванович Пенежко (1.12 1912 — 26.3.1992) byl sovětský vojenský důstojník, autor zápisků z války.
Za války tankista - Hrdina Sovětského svazu.
Narodil se v ukrajinské rolnické rodině - silné, družné a zámožné. V leteh 1918-1919 se Dobas stal dějištěm Velké vlastenecké váljky. Část majetku rodině zrekvírovali bílí, zbytek zabrali rudí. Dva jeho starší bratři narukovali do Rudé armády a padli. Griforijovi bylo 12 let. Aby uživil matku, musel zanechat školy a jít pracovat do dolů, kde vstoupil do Komsomolu. Za pracovní úspěchy byl vyslán na studia na Mariupolskou zemědělskou střední školu, obor veterinář. V roce 1931 byl vyslán do sovchozu do Kirgizské SSR, kde pracoval jako zootechnik. Ve 30. letech se Rudá armáda mechanizovala a bylo zapotřebí vojáků obsluhující tuto techniku. Tak byl Grigorij Komsomolem vyslán na studia na Leningradskou tankotechnickou školu. Do vojenské služby nastoupil v roce 1938 jako technik-plukovník.

Na začátku války přísahal, že se nebude holit do úplné porážky Německa, takže na konci války měl dlouhou černou bradku. Na slavnostní vítězné přehlídce 24.6.1945 mu připomněli dávný slib a on se o skončení přehlídky oholil. Oholený vous si jeho spolubojovníci rozebrali na památku. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3r7gDKP)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.