Ghérasim Luca životopis

rumunská, 1913 - 1994

Životopis

Ghérasim Luca (23. července 1913 Bukurešť – 9. února 1994 Paříž) byl rumunský spisovatel a výtvarný umělec židovského původu.

Narodil se do rodiny liberálně smýšlejících Židů, jeho otec byl krejčím. Ghérasim ovládal kromě jidiš a rumunštiny také němčinu a francouzštinu. Ve třicátých letech často jezdil do Paříže, kde se seznámil s mnoha francouzskými surrealisty.

S vypuknutím druhé světové války a vlnou antisemitismu oficiálně podporovanou rumunskou vládou byl z hlavního města vypovězen a byl nucen odejít do exilu. Během krátkého období rumunské nezávislosti před nastolením komunistického režimu založil spolu s Gellu Naumem, Paulem Paunem, Virgilem Teodorescem a Dolfim Trostem Společenství rumunských surrealistů. V roce 1945 se Luca s Torstem podíleli na stěžejním textu Společenství „Dialekty dialektiků“. Když byl o sedm let později Luca, jenž se ve své rodné zemi sám cítil být „étran-juif“, chycen při pokusu utéct ze země, měl po dlouhých letech konečně možnost dostat se přes Izrael do Paříže.

V Paříži Luca spolupracoval s mnoha slavnými umělci, jako byli Jean Arp, Paul Celan, Francois Di Dio či Max Ernst. Stál u zrodu nespočtu koláží (notně přispěl především k věhlasu takzvaných kubománií, šachovnicových koláží), skic, uměleckých objektů a textových instalací. Počínaje rokem 1967 jezdil na turné a autorská čtení po evropských i amerických metropolích. K jeho celosvětovému věhlasu dále přispěl biografický snímek nazvaný „Comment s'en sortir sans sortir“ (volně přeloženo „Jak z toho ven, když ven jít nemůžete“), natočený v roce 1988 Raoulem Sanglasem.

Ačkoli žil poslední čtyři dekády v Paříži bez dokladů, byl v roce 1994 spolu se všemi ostatními nájemníky vykázán z bytu pod záminkou renovace budovy. Neboť mu v té době bylo již osmdesát let, neviděl ze situace žádné jiné východisko než smrt. 9. února 1994 tak spáchal sebevraždu skokem do Seiny. (zdroj životopisu: https://www.twistedspoon.com/luca.html)

Ocenění

Ghérasim Luca - knihy

2008  0%The Passive Vampire

Žánry autora

Literatura světová Poezie Umění

Štítky z knih

rumunská literatura koláže

Luca je 0x v oblíbených.