Georgij Sergejevič Aruťunov životopis

Georgij Sergejevič Agabekov · pseudonym

ruská, 1896 - 1938

Životopis

Georgij Sergejevič Agabekov, rusky: Георгий Сергеевич Агабеков, vlastním jménem Aruťunov (Арутюнов) (1895 — ?.8.1937) byl spolupracovníkem NKVD SSSR, odpadlík.
Byl prvním v řadě vysoce postavených pracovníků sovětské zahraniční rozvědky, kteří uprchli na Západ ve 30. letech 20. století. V srpnu 1937 byl zabit speciální skupinou NKVD ve Francii.
Pocházel z arménské rodiny. Před 1. světovou válkou vystudoval v Taškentu gymnázium, pak bojoval v armádě a vojákům překládal z turečtiny. Po Říjnové revoluci odešel z armády a v roce 1918 vstoupil do Rudé gardy. V roce 1920 vstoupil do Komunistické strany Sovětského svazu. Pak pracoval v Jekatěrinburské gubernské Čece, od roku 1924 pracoval v zahraničním oddělení KGB v Afgánistánu, později v Íránu. Od roku 1929 byl v ilegální rozvědce v Konstantinopoli. V roce 1930 utekl z Konstantinopole do Francie, což zdůvodnil nesouhlasem s metodami práce sovětských tajných služeb a politikou Kremlu, podle jiných informací byl příčinou románek s anglickou překladatelkou v Konstantinopoli. Krátce po emigraci vydal v angličtině knihu s názvem OGPU: The Russian Secret Terror, která vedla k uvěznění stovek sovětských agentů v Íránu a dalších zemích Blízkého Východu a prudkému zhoršení vztahů SSSR s šáhem Rezou Pahlavim. V srpnu 1937 byl zavražděn speciální skupinou NKVD ve Francii. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3qNH9Zg)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Georgij Sergejevič Aruťunov - knihy

1932  0%Z ráje sovětské svobody

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

tajná policie

Aruťunov je 0x v oblíbených.