George Augustus Sala životopis

Etonensis · pseudonym

anglická, 1828 - 1895

Životopis

George Augustus Henry Sala poprvé spatřil svět 28.12.1828 v Londýně. Jeho otec přišel z Itálie do Londýna pořádat balety v divadle a jeho matka byla herečkou a zpěvačkou. Studoval v Paříži (1839-1842) a také se v Londýně učil malovat. V jeho počátečních letech pracoval v divadelním malířství a ilustraci knih. Tradice divadla v jeho rodině zajistila Georgovi setkání s významnými umělci.

Za nedlouhou dobu začal psát. V roce 1851 uchvátil Charlese Dickense, který začal publikovat jeho práce do svého týdeníku Household Words (později vyměněn za týdeník All the Year Round).

Začal psát od roku 1860 do různých novin (např. Illustrated London News, Daily Telegraph...). Jeho články pomohli vytvořit reputaci několika novinám. Byl také členem slavného klubu Savage club.

Vydělával hodně peněz, ale nikdy nezvládl si je udržet. Roku 1879 napsal oplzlou pantomimu Harlequin Prince Cherrytop, později předělanou na monolog a nazývanou The Sod's Opera (někdy chybně tvrzeno, že dílo bylo napsáno partnery Gilbert a Sullivan). O tři roky později vydal pornografický román The Mysteries of Verbena House (pod pseudonymem Etonensis). Roku 1892 začal vydávat svoje vlastní noviny Sala's Journal, které však dopadly katastrofou. Poté musel prodat svojí knihovnu, která obsahovala 13 000 svazků.

Měl důstejný důchod, ale zemřel jako zlomený muž 8. prosince 1895. Je považován za jednoho z nejlepších novinářů jeho doby. (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

George Augustus Sala - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Sala je 0x v oblíbených.