Friedrich C. Katz životopis

rakouská, 1927 - 2010

Životopis

C. Friedrich Katz (nar. 13. června 1927 ve Vídni) je rakouský antropolog a historik specializující se na dějiny Latinské Ameriky v 19. a 20. století. Narodil se v židovské rodině, která před nacistickými persekucemi uprchla do zahraničí a přes Francii a Spojené státy ( kde byl jeho otec jako komunista persona non grata ) se nakonec usadila v Mexiku, dokončil základní vzdělání a na národní škole antropologie a historie (ENAH) v bakalářském studiu, které ukončil v USA. Toto studium ukončil doktorátem na vídeňské univerzitě v roce 1954 a přestěhoval se do Německa, kde v roce 1962 na Humboldtově univerzitě v Berlíně dosáhl habilitace a až do roku 1970 zde vyučoval.
Jako hostující univerzitní profesor působil v Mexiku na univerzitě, později na texaské univerzitě v Austinu.
V roce 1971 nastupuje jako profesor dějin Latinské Ameriky na univerzitě v Chicagu, kde jeho vědecká kariéra strmě stoupá a je uznáván jako jeden z nejvýznamnějších historiků moderních mexických dějin, podílí se na organizování celé řady mezinárodních konferencí k problematice mexických dějin, na budování dvoustranných vztahů jak mezi vědci, tak i politiky Mexika a USA.
Jako uznání jeho zásluh je v roce 2004 při návštěvě mexického prezidenta na chicagské univerzitě jeho jménem pojmenováno Centrum mexické historie Friedricha Katze. Svoji původní specializaci rozšiřuje i na starší období dějin Mexika a na celou Latinskou Ameriku.
Získává řadu ocenění za svou publikační činnost v roce 1999 obdržel cenu Bolton (dnes Bolton-Johnson Prize) Americké historické asociace za nejlepší anglicky psanou knihu o historii Latinské Ameriky, vládou Mexika byl poctěn Řádem aztéckého orla. V roce 2000 získává další dvě ocenění za knihu Život a doba Pancho Villy.
Na jeho 80. narozeniny byly uspořádány na jeho počest dvě univerzitní kolokvia na University of Chicago a El Colegio de México.
Jeho stěžejním dílem zůstává kniha Vorkolumbische Kulturen (Staré americké civilizace), i když publikoval i další knihy zabývající se moderní historií Mexika.

Ocenění

Friedrich C. Katz - knihy

1989  91%Staré americké civilizace

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Indiáni Jižní Amerika

Katz je 0x v oblíbených.