Frederick Laurence Green životopis

irská, 1902 - 1953

Životopis

Frederick Laurence Green byl anglický spisovatel irského původu známý především svým románem Odd Man Out (1945, Štvanec) z prostředí protibritských teroristů v Belfastu.
Grenn se narodil roku 1902 v Portsmouthu v anglickém hrabství Hampshire, Vzdělával se na Salesian College ve Farnborough, ale musel studium přerušit pro častá onemocnění. Poté pracoval několik let příležitostně v kanceláři, v hotelích, v pivovarech a v divadlech.
Roku 1929 se Green oženil a podle některých zdrojů se přestěhoval do Severního Irska, podle jiných to bylo v roce 1933 nebo dokonce v roce 1936. V Belfastu žil do roku 1951 a pak se odstěhoval do Bristolu, kde roku 1953 zemřel.
Z belfastského prostředí vytěžil námět pro svůj nejslavnější román Odd Man Out (1945, Štvanec), který byl dvakrát zfilmován. Vypráví o muži, který vede lupičskou akci teroristů z IRA v Belfastu, při které je zraněn a je na útěku před policí i rozeštvanými davy. Bloudí nočními ulicemi, krátce se skrývá v různých doupatech a brlozích na periférii města a nakonec zahyne společně se svou milenkou ve vzájemném obětí.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Frederick Laurence Green - knihy

1976  73%Štvanec

Žánry autora

Literatura světová Romány Válečné

Štítky z knih

Green je 0x v oblíbených.