František Skácel životopis

česká, 1953

Životopis

Doc. Ing. František Skácel, CSc. (*15.1.1953 v Moravské Třebové) je chemický inženýr a vysokoškolský učitel na Ústavu plynných a pevných paliv a ochrany ovzduší VŠCHT v Praze, též autor prací z oboru analytické chemie a chemie životního prostředí.

Na VŠCHT zajišťuje výuku předmětů: Základy analytiky ovzduší, Kvalita ovzduší a její kontrola a Základy environmentální legislativy, Analytika ovzduší, Analýza plynných látek, detekce toxických plynů a aerosolů, dále Analýza ovzduší a pro zahraniční studenty Atmosphere Analytics.

Ve výzkumné práci se zabývá problematikou využití bioindikátorů znečištění ovzduší, analýzou dálkového přenosu znečištění ovzduší, vývojem nových metod analýzy emisí, chemometrickým zpracováním výsledků získaných paralelně technickými a bioindikačními prostředky sledování stavu ovzduší. Je autorem 2 monografií, téměř 100 původních vědeckých a odborných prací – článků, přednášek a posterů (19 publikací s impact faktorem v seznamu Web of Science). Podílí se na přípravě českých norem, české legislativy a metodik EHK v oblasti ochrany ovzduší. Společně s Ing. Tekáčem po odborné stránce vede laboratoř měření emisí a imisí VŠCHT a je řešitelem nebo spoluřešitelem řady českých i zahraničních výzkumných projektů (EU Project EUREKA E 3454 „CHLORCAT” Poland-Czech Republic cooperation, 2006 - 2009 Catalytic cleaning of the Gases from Chlorinated Hydrocarbons, Emission PECO project on combustion of solid fuels, EMMTAP project of common acreditation and education for laboratories measuring emissions in EU, projekt MR/14/95 Hodnocení kvality prostředí – monitoring znečišťujících látek v potravních řetězcích aj.).

Kromě akademických funkcí působí jako:
- prezident České asociace Mezinárodního svazu pro prevenci znečišťování ovzduší a ochrany životního prostředí – CA-IUAPPA,
- předseda Technické normalizační komise „Kvalita ovzduší“ Českého institutu pro normalizaci,
- posuzovatel Českého institutu pro akreditaci, o.p.s.,
- člen názvoslovné komise Metrologická terminologie v chemii Asociace českých chemických společností.

VZDĚLÁNÍ A PRAXE:
1972-1977 Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, fakulta chemické technologie, obor technická analytická a fyzikální chemie.
1978-1982 vědecká aspirantura na Fakultě chemického inženýrství VŠCHT v Praze.
1982 odborný asistent Ústavu analytické chemie VŠCHT v Praze
1988 Danske Tekniske Hojskole, Lyngby, Dánsko
1993 Lappeerannan Teknillinen Korkeakoulu, Lappeenranta, Finsko
1995 Freie Universitiet, Amsterdam, Holandsko
1995 odborný asistent Ústavu plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší VŠCHT v Praze
od 2003 docent Ústavu plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší VŠCHT v Praze (zdroj životopisu: https://upkoo.vscht.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.