František Severa životopis

česká, 1924 - 2005

Životopis

František Severa se narodil dne 10. ledna 1924 v Metánově u Kamenice nad Lipou, zemřel 21. září 2005 v Praze.

Světově známý český ilustrátor v oblasti botaniky a entomologie. Vyučil se nejprve malířem skla a porcelánu ve Včelničce, v letech 1945–47 studoval na Státní odborné škole sklářské v Kamenickém Šenově. Studia završil v letech 1947–52 na Vysoké škole pro ilustraci a výstavnictví (Uměleckoprůmyslová škola) v Praze u Josefa Nováka.

Věnoval se i užité grafice a malířské tvorbě, avšak specializoval se na vědeckou ilustraci, kromě rostlin vytvářel také vynikající vyobrazení hmyzu. Významnou byla jeho spolupráce s nakladatelstvím Artia, které jeho ilustrace vydávalo ve velkonákladových publikacích, které byly produkovány v mnoha jazykových mutacích téměř pro celý svět.

Jeho botanické ilustrace vyšly například v těchto knihách:
Otakar Bílek: Štěpování (Praha 1969).
Miloš Richter: Léčivé rostliny (Praha 1971).
Vlastimil Vaněk: Rok v zahradě (Praha 1971) – vydáno i v angličtině, francouzštině, němčině, dánštině.
Eva Petrová: Flowering Bulbs (London 1975).
Vladimir Mölzer: Der blühende Garten (Praha 1979).
Valentin Gennaďjevič Rubcov: Zelená lékárna (Praha 1985) – originál v ruštině.
Václav Jirásek, František Starý: Atlas léčivých rostlin (Praha 1986) – vydáno i v angličtině, němčině, holandštině, italštině, francouzštině, finštině, polštině.
Václav Jirásek, František Starý: Kapesní atlas léčivých rostlin (Praha 1986) – vydáno také v angličtině.
Valerij Dmitrijevič Lobko: Zelení ježci (Praha 1989), ilustrovala také Jiřina Kaplická – originál v ruštině.
Jiří Bodlák: Příroda léčí; bylinář na konci 20. století (Praha 1995) – vydáno i v němčině.

Odhaduje se, že celkový náklad knih, které obsahovaly Severovy ilustrace, čítal zhruba 6 miliónů výtisků. Knihy byly vydány v 17 jazycích.

Účastnil se řady výstav, za ilustrace získal také několik cen, samozřejmě i v zahraničí. Nejvýznamnějším oceněním je zřejmě jeho zastoupení ve sbírkách Hunt Institute for Botanical Documentation v americkém Pittsburghu. V katalogu zdejší mezinárodní výstavy je uveden v roce 1977.

V roce 1999 vydalo nakladatelství Granit k výstavě pořádané u příležitosti životního jubilea Františka Severy publikaci s názvem František Severa – Podoby přírody, která přináší ukázky z jeho vědeckých ilustrací i volné tvorby. (zdroj životopisu: Ladislav Hoskovec, botany.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.