František Josef Andrlík životopis

česká, 1852 - 1939

Životopis

Narodil se 21. září 1852 v Poličce, kde jeho rodiče vlastnili menší hospodářství a později střižní obchod. Po vychození obecné školy a německé reálky dali jej rodiče na český ústav pro vzdělávání učitelů v Hradci Králové. První místo podučitele nastoupil v roce 1872 ve Výprachticích. Do Ústí nad Orlicí přišel v roce 1873, kdy přijal místo učitele ještě ve staré škole v Kostelní ulici. V Ústí vyučoval plných 39 roků.

František Andrlík našel zálibu v psaní výchovných a vzdělávacích článků a povídek pro mládež, které zasílal do různých časopisů. Záhy si získal mezi nakladateli jméno a postupně začali vycházet jeho první díla. František J. Andrlík vydal 84 knih pro děti, z nich je 59 původních a 25 překladů (překládal z němčiny, angličtiny a bulharštiny) a 18 původních knih pro dospělé.

U příležitosti jeho osmdesátých narozenin mu městská rada v Ústí nad Orlicí udělila Čestné občanství města. František J. Andrlík zemřel ve vysokém věku a urna s jeho popelem je uložena na hrobě jeho manželky na ústeckém hřbitově. Jeho jménem byla pojmenovaná jedna z ústeckých ulic.

Přestože František Andrlík vydal tolik knih, máme ve sbírkách Městského muzea pouze knihy dvě a to "Za uměním", která dospívající mládeži přibližuje život ústeckého rodáka, českého pěvce Jana Ludevíta Lukese a soubor povídek, který vyšel pod názvem “Náš venkov”. Městské muzeum v Ústí nad Orlicí rádo uvítá a přijme nabídku darů či prodeje dalších titulů tohoto autora. (zdroj životopisu: http://www.usti.cz/kultura/kalendarium/2004-11/listopad.htm)

Ocenění