František Horčička životopis

František Havíř · pseudonym

česká, 1894 - 1971

Životopis

Vystupoval též pod jménem František Havíř. Narodil se 16. června 1894 v chudé řemeslnické rodině. Navštěvoval zdejší obecnou školu chlapeckou Potom vystudoval reálku v Ml. Boleslavi. Po maturitě odešel studovat pražskou Techniku. Potom zůstal v Praze, kde získal zaměstnání úředníka v šekovém úřadě. Oženil se a měl syna.synka.
V roce 1926 vydal svůj první román pod názvem Kolotoč v plamenech, jenž nese zjevné autobiografické rysy. nenaplnila. .
Pod pseudonymem František Havíř vydal v roce 1942 další autobiografický román s názvem Nepozdravil u vrbiček.
V období mezi válkami se stal činným novinářem, jenž napsal značné množství fejetonů a novinových článků. Psal divadelní hry, jež byly určeny pro Intimní divadlo nebo Divadlo Na Slupi.

V období mezi válkami se stal činným novinářem, jenž napsal značné množství fejetonů a novinových článků. Psal divadelní hry, jež byly určeny pro Intimní divadlo nebo Divadlo Na Slupi. Později pracoval v rozhlase jako scenárista. Známá je jeho rozhlasová hra Kosí píseň, jež vypovídá o životě pletařů z orobince. Její úspěch (v rozhlase ji slyšeli i v Bakově) jej přiměl k napsání scenáře k filmu Zvony z rákosu, jenž měl premiéru v roce 1950. Vylíčil v něm přesvědčivé prostředí ze života zdejších pletařů. Podal v něm třídní pohled na sociální diferenciaci v městečku, jak to v roce 1950 požadovala doba. Do děje vložil typickou charakteristiku rodného města: chudobu, bídu, přičinlivost chudiny o zajištění rodiny, požáry. Do děje vmontoval živelné vzplanutí chudých pletařů. Bakov je zde opět nazýván Chudoplesy. Exteriéry byly filmovány v západočeském městečku Úterý, jehož náměstí svou tehdejší zchátralostí lépe vystihovalo Bakov v předminulém století.

(Při reinstalaci orobincové síně v Muzeu Bakovska se podařilo jeho vedení získat kopii tohoto filmu a zařadit do expozice několik jeho šotů k promítnutí. )
tor psal též pod jménem František Havíř. (zdroj životopisu: Bakovnj.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

František Horčička - knihy

1947  0%Další pán, prosím
1942  40%Nepozdravil u vrbiček
1946  0%Dohola - prosím?

Žánry autora

Divadelní hry Romány Literatura česká

Štítky z knih

Horčička je 0x v oblíbených.