Francine Shapiro životopis

americká, 1948 - 2019

Životopis

Narození: 18. února 1948, Brooklyn, New York, USA
Úmrtí: 16. června 2019, Sea Ranch, Kalifornie, USA
Vzdělání: Brooklyn College (1974), Brooklyn College (1968), New York University

Francine Shapiro (18. února 1948 - 16. června 2019) byla americká psychologička a vychovatelka, která vznikla a vyvinula desenzibilizaci a přepracování očních pohybů (EMDR), což je forma psychoterapie pro řešení příznaků traumatických a jiných rušivých životních zkušeností.
V roce 1987 zažila procházku parkem, který zapálil náhodné pozorování a zdálo se, že pohyb jejích očí ze strany na stranu snižuje narušení negativních myšlenek a vzpomínek. Tato zkušenost ji vedla k systematičtějšímu zkoumání tohoto jevu. Ve spolupráci s přibližně 70 dobrovolníky vyvinula standardizované postupy pro maximalizaci terapeutických výsledků, provedla další výzkum a zveřejnila randomizovanou kontrolovanou studii s oběťmi traumatu. Po dalším výzkumu a rozpracování metodiky vydala v roce 1995 učebnici podrobně popisující osm fází této formy psychoterapie. EMDR se doporučuje jako účinná léčba traumatu v řadě pokynů pro mezinárodní praxi, včetně pokynů Americké psychiatrické asociace a ministerstva obrany.
Založila EMDR Institute, Inc.

Jako původce EMDR získala společnost Shapiro řadu ocenění, včetně Mezinárodní ceny Sigmunda Freuda za psychoterapii města Vídně ve spojení se Světovou radou pro psychoterapii, ceny Divize psychologie americké psychologické asociace za mimořádné příspěvky Praxe v psychologii traumat a cena za významné vědecké výsledky v psychologii, kterou udělila Kalifornská psychologická asociace. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Francine_Shapiro)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Francine Shapiro - knihy

2016  70%Jak se zbavit minulosti

Žánry autora

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Zdraví

Štítky z knih

Shapiro je 0x v oblíbených.