François-Nicolas Pascal de Kerenveyer životopis

francouzská, 1729 - 1794

Životopis

François-Nicolas Pascal de Kerenveyer (13. června 1729 Roscoff, Francie – 31. května 1794 Beauvais, Francie) byl bretonský básník, spisovatel a generál za Velké francouzské revoluce.

Do vojenské služby vstoupil v roce 1745 a rychle šplhal po žebříčku hodností; na divizního generála byl pasován 15. května 1793. O měsíc později byl suspendován a rok nato zemřel.

Za života byl také velmi aktivní v literární sféře. V roce 1749 přeložil do rodné bretonštiny Ovidiovy Proměny, v roce 1755 sepsal sborník bretaňských pohádek a básní spolu s jednou komickou operou, s názvem Ar farvel göapaër. Napsal také několik děl ve francouzském jazyce, mimo jiné vojenské zápisky či soubor básní o pomíjivosti věnovaných princi de Montmercy. Několik týdnů před smrtí zveršoval Deklaraci práv člověka a občana (dokument z roku 1789, jež představoval první krok k vytvoření první francouzské ústavy) pro potřeby žáků základních škol. (zdroj životopisu: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/François_Nicolas_Pascal_de_Kerenveyer)

Ocenění

François-Nicolas Pascal de Kerenveyer - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Kerenveyer je 0x v oblíbených.