Florence Warden životopis

anglická, 1857 - 1929

Životopis

Florence Wardenová (16. května 1857 - 11. května 1929) byla anglická herečka a spisovatelka, která pod svým uměleckým jménem napsala mnoho románů; při narození se jmenovala Florence Alice Priceová a vdaná byla paní G. E. Jamesová.

Wardenová začínala svůj život jako Florence Alice Priceová, dcera burzovního makléře. Narodila se v Hanworthu v hrabství Middlesex, vzdělání získala v Brightonu a ve Francii.

V roce 1877 vyšel v Bostonu ve státě Massachusetts anonymně její první román Vlk u dveří.

V letech 1880 až 1885 se Wardenová věnovala kariéře herečky a zároveň pod svým uměleckým jménem publikovala povídky a romány. V roce 1885 byl její detektivní román The House on the Marsh (1884) zpracován do podoby divadelní hry, v níž hrála hlavní roli. August Moore si však později stěžoval, že většinu práce na napsání hry odvedl on, ale nebyla mu připsána, zatímco Charles Percy tvrdil, že mu byla zápletka ukradena.

V roce 1887 se Wardenová v St Pancras provdala za herce George Edwarda Jamese, pokračovala v psaní románů, ale vzdala se herecké kariéry, spisovatelkou se stala i jedna z jejích sester, která přijala jméno Gertruda Wardenová.

S manželem měla Wardenová dva syny, Godfreyho Wardena Jamese, narozeného v St Pancras v roce 1888, a Ruperta Wardena, narozeného v Ramsgate v roce 1893, a dvě dcery, Leslie Gertrudu, narozenou v Londýně v roce 1890, a Olivii Mary, narozenou v Ramsgate v Kentu v roce 1891.

Mnoho let žila v Kentu, v Ramsgate a později v Sandgate.

Florence Wardenová se stala autorkou povídek pro nový časopis The Gentlewoman, který vznikl v roce 1890, a 15. prosince 1891 deník The Times oznámil, že vánoční číslo vyšlo pod názvem
...příběhy, všechny barevně ilustrované, od pana Farjeona, pana Granta Allena, pana Doyla, lorda Brabourna, slečny Florence Wardenové, paní Campbell Praedové, pana Henryho Hermana a pana A. J. Paska.


V roce 1911 žila Wardenová s manželem a dvěma dcerami společně ve třech pokojích v Maida Vale, když byl G. E. James popisován jako herec, Wardenová jako spisovatelka a jejich dcery jako studentky hudby - její pokusy o obnovení kariéry dramatičky byly neúspěšné.


V roce 1920 byl Dům na blatech zpracován do podoby němého filmu The House on the Marsh.


Po své smrti v roce 1929 byla Wardenová pohřbena jako Florence Jamesová na Bromptonském hřbitově. (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.