Ferdinand Břetislav Mikovec životopis

česká, 1826 - 1862

Životopis

Ferdinand Břetislav Mikovec (23. prosince 1826, Sloup v Čechách - 22. září 1862, Praha) byl český vzdělanec, dramatik, básník a organizátor kulturního života.
arodil se v početné, národnostně nevyhraněné rodině jako Ferdinand Mikowetz. Otec Mikowetz byl hospodářským správcem zdejšího panství a brzy zemřel. Ferdinand se po absolvování obecné školy ve Sloupu roku 1836 dostal na gymnázium v České Lípě a tam byl získán pro české vlastenectví katechetou Antonem Krombholzem. Bydlel ve vlastenecky smýšlející rodině advokáta Antona Schmeykala. Tehdejší českolipské gymnásium sídlilo v budově kláštera a bylo jen nižšího stupně bez maturity, proto Mikovec i se Schmeykalovým synem odešel dostudovat do Prahy. Prahu si zamiloval. Po maturitě pokračoval v Praze na Karlo-Ferdinandově univerzitě, kde studoval historii a dějiny umění. Začal v roce 1841 psát různé literární příspěvky, česky i německy a veřejně se angažoval. Přijal vlastenecké jméno Břetislav. Stal se členem studentské gardy Svornost a politického klubu Repeal. Během revolučního roku 1848 stanul na barikádách, po potlačení revoluce uprchl za hranice, bojoval po boku Srbů. Pak se z Srbska vrátil a po krátkém čase odjel do Lipska studovat vše dostupné o mistru Janu Husovi.

Jeho dalším významným činem po návratu do Prahy bylo založení literárního časopisu, první české revue Lumír v roce 1851[3]. Časopis poskytoval prostor mladým autorům a sám Mikovec do něj hojně přispíval jako divadelní kritik a teoretik. Zájem o domácí umění šířil i publikováním reprodukcí výtvarných děl, které dával předplatitelům Lumíra jako prémii. Angažoval se také za dostavění Svatovítské katedrály a vydal první monografii o hradě Karlštejně. Dal podnět k založení literárního a výtvarného spolku Arkadie, stal se jeho prvním předsedou a spoluorganizátorem první spolkové výstavy uměleckých památek z veřejných i soukromých sbírek, která se konala roku 1861 v Praze na Žofíně. Největší pozornost Mikovec věnoval divadlu, jehož úroveň se snažil zvýšit psaním kritik a referátů, popularizací Shakespeara, vlastními dramaty i úsilím o založení samostatného českého divadla.

Trpěl srdeční chorobou, která omezovala jeho tvůrčí plány, zejména cestování po památkách, také své nejvýznamnější dílo o architektonických památkách země České již pro nemoc nemohl dokončit, druhý díl vydal teprve roku 1862 jeho spolupracovník Karel Václav Zap.
Rodný dům ve Sloupu s pamětní deskou

Zemřel ve věku 35 let v září 1862 po této dlouhé, těžké nemoci v Praze. Byl pohřben na malostranském hřbitově v Košířích. Když byl hřbitov rušen, jeho ostatky i náhrobek byly roku 1911 na přání příbuzných převezeny do rodného Sloupu v Čechách. Ve Sloupu je také na jeho rodném domě od roku 1936 pamětní deska. (zdroj životopisu: wikipedie.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Ferdinand Břetislav Mikovec - knihy

1865  0%Starožitnosti a Památky země České
2011  0%Pražská Thálie kolem 1850

Žánry autora

Literatura česká Literatura naučná Umění

Štítky z knih

Mikovec je 0x v oblíbených.