Felix Solomonovič Filipp životopis

Felix Solomonovič Kamov, Filipp Kan, Felix Solomonovič Kanděl · pseudonymy

ruská, 1932

Životopis

Felix Solomonovič Kanděl, rusky: Феликс Соломонович Кандель, vlastním příjmením Filipp (Филипп) (*21.10.1932 Moskva) je ruský spisovatel, za SSSR humirista a filmový v Izraeli prozaik a historik živdovského národa. Spoluautor scénáře prvních sedmi dílů filmu Jen počkej! (Ну, погоди!) (a též 19 a 20 s Alexandrem Kurljandským (Александр Курляндский) a Arkadijem Chajtem (Аркадий Хайт).
Používal pseudonymym Felix Kamov (Феликс Камов) a Filipp Kan (Филипп Кан).

Narodil se v Moskvě. Jeho otec Solomon Fišelevič Kanděl (Соломон Фишелевич Кандель) (1893—1976), přišel o celou rodinu za okupace Oděsy během Velké vlastenecké války; matka Zinaida Abelevna Kanděl (Зинаидa Абелевнa Кандель) (1901—1977) pocházela z Kovna. Dětství prožil v arbatských uličkách. Během Velké vlastenecké války byl s matkou a straším bratrem Borisem (1925—1994) evakuován do Dalmatova.
V roce 1956 absolvoval Moskevský letecký institut, do roku 1962 pracoval jako inženýr-konstruktér raketových motorů v leteckém průmyslu. Od roku 1963 cele přešel na literární činnost (pod pseudonymem Felix Kamov). Proslavil se scénáři k prvním sedmi dílům série Jen počkej!, pracoval jako redaktor filmového časopisu Fitil (1965—1967).
Od roku 1973 se zapojill do hnutí sovětských Židů za repatriaci do Izraele, v roce 1976 byl uvězněn na 15 dní za účast na demonstraci (40 lidí prošlo ulicí se žlutými šesticípími hvězdami). Publikoval v samizdatu, redigoval židovský časopis Tarbut (1975—1977). Na podzim 1977 dostal povolení k výjezdu. V letech 1978—1997 pracoval pod pseudonymem Filipp Kan v ruské redakci izraelské radiostanice Call Israel.

V roce 1958 se oženil s Tamarou Abrinovou (Тамарa Абриная), též absolventkou Moskevského leteckého institutu. Měli dva syny: Jevgenije ( *1959) a Leonida (*1967).

V SSSR vydával humoristické povídky v několika časopisech, psal pro estrády ve spoluautorství s Eduardem Uspenskim (Эдуард Успенский).
V roce 1966 byla vydána sbírka humoristických povídek čtyř autorů Четверо под одной обложкой (Četvěro pod odnoj obložkoj), kde byla díla A. Arkanova, G. Gorna, F. Kamova a E. Uspenského.
V Izraeli vydal pod vlastním jménem několik románů a knih autobiografického charakteru a též historické knihy: Книга времён и событий (Kniga vremjon i sobitij - šestidílná historie Židů v Rusku a SSSR) a Земля под ногами (Zemlja pod nogami - dvoudílná historie Židů repatriovaných do Izraele). Jeho historické knihy se často využívají ve školách jako učebnice. Je laureátem několika literárních cen Izraele. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3rkNFaw)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.