Eva Syková životopis

česká, 1944

Životopis

V roce 1970 ukončila studium na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. Šest let poté obdržela kandidaturu věd (CSc.) za dizertační práci Změny koncentrace draselných iontů v extracelulárním prostoru míchy při vzruchové aktivitě. Pracovala v Ústavu fyziologických regulací ČSAV v laboratoři neurohumorálních regulací, tj. přenosem informace mimo klasické synapse včetně patologie procesu při míšním poranění na modelu skokana.
Po sametové revoluci získala doktorát věd (DrSc.) za dizertační práci Dynamické změny mikroprostředí nervových a receptorových buněk (1990). Současně s vědeckou dráhou také přednáší na lékařských fakultách. V roce 1994 se habilitovala na Univerzitě Karlově v Praze pro obor fyziologie. O šest let později se stala profesorkou pro obor fyziologie a patologická fyziologie.
Od roku 1991 do roku 2012 působila na 2. lékařské fakultě UK ve funkci vedoucí Oddělení neurověd (od roku 1996 Ústav neurověd). V roce 2000 byla jmenována vedoucí Centra buněčné terapie a tkáňových náhrad UK, které vedla do roku 2011. V roce 2001 se stala ředitelkou Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky a vedoucí Centra excellence EU – MEDIPRA. Spolu s manželem zasedala v důležitých komisích a agenturách, které rozhodovaly o financování výzkumu především v neurovědách. Účastnila se studijních pobytů na univerzitách v Göteborgu, Heidelbergu a Perthu. Ve vědecké oblasti se specializuje na výzkum mozku a kmenových buněk.
Dne 16. prosince 2008 se ucházela o post předsedkyně Akademie věd České republiky. Ve volbě nového předsednictva AV ČR prohrála s protikandidátem profesorem Jiřím Drahošem v poměru hlasů 27:188.
V letech 2001 až 2016 řídila Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Věnuje se výzkumu mozku a kmenových buněk. K roku 2020 byla autorkou 443 publikací v impaktovaných časopisech a spoluautorkou 7 patentů. V roce 2006 činila hodnota jejího Hirschova indexu 29, čímž patřila k nejcitovanějším českým vědcům. V září 2020 činila hodnota jejího Hirschova indexu 65 a celkový počet citací (bez autocitací) přesahoval 12 600. V roce 2020 byla uvedena ve Stanfordském celosvětovém seznamu mezi 2 % nejcitovanějších vědců úhrnně za celou kariéru, kde figurovala jako nejcitovanější Češka. (zdroj životopisu: wikipedie.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Eva Syková - knihy

2023  %Věda, medicína, politika a Já

Žánry autora

Biografie a memoáry Věda Zdravotnictví

Štítky z knih

vědci koronavirus, covid-19

Syková je 0x v oblíbených.