Eva Sýkorová životopis

česká, 1967

Životopis

Ilustrování knih pro děti je jedním z mých splněných dětských snů.

První příležitosti přineslo osudové setkání s autorkou pohádek a rozhlasových her Jaroslavou Pechovou, které jsem vděčná za uvedení do světa dětské knižní tvorby i za dlouholeté přátelství. Ve spolupráci s nakladatelstvím Laguna vznikaly pohádkové knížky s přírodní tématikou: Strašuláci (1993), O vykutáleném Melichárkovi (1995), Pohádky z Mechového lesa (1997), Čáry máry Bublifuk (2004). Také perokresby k mnoha vydáním hrníčkové kuchařky (1997–2013).

Pro nakladatelství Axióma jsem připravila leporela pro nejmenší: S veveřičkou do přírody, S myšákem u nás doma (2003).

Řadu knižních titulů přinesla dlouholetá spolupráce s hudebním vydavatelstvím Rotag. Mezi prvními byly Pohádky z mořské hlubiny autorky Václavy Ledvinkové a Pohádky z rozkvetlé louky a stříbrné tůňky autora Jindřicha Balíka (2001). K mým oblíbeným patří příběhy Marie Adamovské: Pohádky z Vesmíru (2003), O velké touze hvězdičky Zvídalky (2015), O Honzíkovi a horském skřítkovi (2017). S autorkou nás díky tomu rovněž pojí pouto milého přátelství.

Marie Adamovská napsala také pohádkové příběhy o broučkovi Lokki. Brouček Lokki a Lesní zvířátka, Jak si brouček Lokki našel kamaráda. Jméno hrdiny je současně názvem firmy, se kterou již mnoho let spolupracuji. Navrhujeme a vybavujeme dětské interiéry zejména pro zdravotnická zařízení a mateřské školy. Pro ně je také určena kniha Moje školka (Lokki 2014). Je plná her, básniček, obrázků i volného prostoru pro práce dětí.

Několikrát jsem měla příležitost spolupracovat na přípravě učebnic pro základní školy: Prometheus – Svět čísel a tvarů (1997), Pracovní sešity matematiky. Fraus –­ Čítanka 6 pro ZŠ (2003), Hudební výchova 1 – cesta do světa hudby (2015).

Pro mne ojedinělá a krásná byla možnost podílet se realistickými kresbami na knize pro mládež od Ladislava Moulise S bráchou na Aljašce (Fraus 2002). Poutavý příběh pro mladé dobrodruhy je také ztvárněn v úžasné filmové podobě.

Zajímavý byl projekt pro Zdravotní klauny. Pohádkové motivy byly pomocí výtvarné techniky air brush přeneseny na karoserie aut, se kterými jezdí klauni do nemocnic bavit děti.

Pro Dětské centrum v Plzni jsem ve spolupráci s ředitelkou MUDr. Janou Tytlovou připravila knihu s obrázky a básničkami Mých prvních 5 let (2013). Dostane ji každé dítě na památku. Připomíná mu, že i když má někdo začátek života těžší, najdou se dobré duše, které se o něj s láskou postarají.

Léta spolupracuji s autorkou příběhů pro děti i dospělé, paní Svatavou Pavlovou. Útlé knížečky s černobílými kresbami potěší seniory i všechny milovníky klidného děje se šťastným koncem. Pohádky strýčka Matěje (2000), Pohádkové příběhy z Krkonoš a podkrkonoší, O černém koni Lojzovi, O kladrubské kobyle Sněhurce (2019) (zdroj životopisu: http://evasykorova.cz/o-nas/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Eva Sýkorová - knihy

2003  0%S Myšákem u nás doma
2003  0%S Veveřičkou do přírody

Žánry autora

Literatura česká Pohádky Pro nejmenší

Štítky z knih

Sýkorová je 0x v oblíbených.
Osobní web autora