Eva Slonim životopis

1931

Životopis

Eva Slonin se narodila v Bratislavě 29. srpna 1931 jako Eva Weiss, nejstarší dítě mezi šesti sourozenci. Ačkoli měla šťastné dětství, narušila ho invaze Němců do Bratislavy v roce 1939 a židovská rodina Evy nesla následky.
Otec Evy, vlastník textilní továrny, zaměstnal německou ženu, aby se jeho děti mohli dostat s falešnými doklady do Maďarska. Jenom Eva se světlými vlasy a modrými oči zůstala s rodiči v Bratislavě. Po dvou letech se zhoršila i situace v Maďarsku, ale ostatním sourozencům se nepodařilo vrátit zpět do Československa. Eva se sestrou Martou žily nějaký čas v Nitře, než je zatkli vojáci a poslali do koncentračního tábora Séréd a poté Auschwitz. Protože byly sestry s jinou barvou vlasů a očí, obě byly poslány na lékařské experimenty doktora Josefa Mengeleho. Sovětská armáda osvobodila sestry 27. ledna 1945 a po dlouhé době se v Bratislavě setkaly s rodiči i sourozenci, kromě jedné sestry.
Rodina emigrovala v roce 1948 do Austrálie, kde Eva v sedmnácti letech potkala svého budoucího manžela, Benjamina Slonima. Po svatbě v roce 1953 Eva pracovala jako účetní a sekretářka, s manželem mají 5 dětí a 24 vnoučat. (21.1.2015) (zdroj životopisu: https://sfi.usc.edu/sites/default/files/a70_childsurvivor_bi)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.