Eva Klepáčová životopis

česká, 1933 - 2012

Životopis

Pochází z umělecké rodiny, její otec Antonín Klepáč byl tanečníkem v Národním divadle, maminka, Kamila Klepáčová, rozená Vlášková, byla také tanečnicí a herečkou. Tak jako celá řada jiných pražských herců začínala v Dismanově dětském uměleckém rozhlasovém souboru. Po maturitě na gymnáziu studovala na pražské DAMU, po ukončení školy svoji první divadelní sezónu strávila v Severočeském divadle v Liberci. Poté natrvalo zakotvila ve smíchovském Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze (dnešní Švandovo divadlo na Smíchově).

Méně známo už je dnes to, že působila prakticky od jejích prvopočátků také v Československé televizi, kde díky svému pěknému a kultivovanému hlasovému projevu pracovala jako konferenciérka i příležitostná hlasatelka. Výborné hlasové dispozice také velmi dobře uplatnila při rozhlasové práci a v dabingu. Společně se svým manželem Josefem Zímou úspěšně nadabovala, mimo jiné, hlavní postavu Nastěnky v ruské filmové pohádce Mrazík (Josef Zíma zde namluvil jejího nápadníka Ivánka).

Její život tragicky poznamenala těžká dopravní nehoda Josefa Zímy v roce 1959, během níž zemřel člověk a při níž byla velmi těžce zraněna česká zpěvačka a šansoniérka Judita Čeřovská. Kromě toho ji také, jako mnoho jiných českých umělců, postihla i vlna zákazů vystupování a uměleckých omezení v době normalizace po roce 1968.

O svém životě napsala společně se svým manželem biografickou knihu Princ a Káča.
(zdroj životopisu: wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Eva Klepáčová - knihy

2002  80%Princ a Káča

Žánry autora

Štítky z knih

Klepáčová je 0x v oblíbených.