Ernst Glaeser životopis

německá, 1902 - 1963

Životopis

Ernst Glaeser (29 července 1902 - 8. února 1963) byl německý spisovatel, známý pro svůj nejprodávanější pacifistický román Jahrgang 1902 („Narozen v roce 1902“). Byl spojován s politickou levicí a na začátku nacistické éry odešel do exilu do Švýcarska poté, co byly jeho knihy veřejně spáleny. V roce 1939 se však vrátil do Německa, což bylo rozhodnutí, které bylo napadeno dalšími exulanty.
Glaeser se stal pacifistou a možná mlhavě koketoval s komunismem. V roce 1928 vydal Jahrgang 1902, román, který byl přeložen do 24 jazyků a získal si mezinárodní reputaci. Jahrgang 1902 je autobiografický román o mladickém politickém a sexuálním probuzení v malém německém městě před a během první světové války (1914–1918). Tón je melancholický i humorný. Další úspěch zaznamenal se svým románem Frieden ("Mír") z roku 1930. Levicoví intelektuálové považovali jeho romány za progresivní. V roce 1930 byl pozván na druhou mezinárodní konferenci revolučních spisovatelů v Charkově na Ukrajině.

Dne 10. května 1933 nacisté provedli formální obřad spálení Glaeserových knih („Proti dekadenci a morálnímu úpadku! Za disciplínu a zvyk v rodině a ve státě! Předávám spisy Heinricha Manna, Ernsta Glaesera a Ericha Kästnera plameni “), které byly odstraněny z veřejných knihoven. V roce 1934 se přestěhoval do Prahy a poté do Švýcarska. Glaeser ve svém románu Poslední civilista (Curych 1935) popisuje nacismus jako epidemii a Hitlera jako hysterika. Hitlerův úspěch připisuje ztrátě morálky a bohatství maloburžoazie. Glaeser opustil Německo spíše ze strachu než z nějakého politického přesvědčení a rychle zjistil, že nemůže žít dál bez svého milovaného Německa. Do Německa se vrátil v květnu 1939. Dalšími exilovými spisovateli byl obviněn ze zpronevěry svých zásad .

Po svém návratu Glaeser označil emigranty za zrádce a složil přísahu věrnosti Říši. Ministerstvo propagandy mu udělilo povolení publikovat literární díla pod pseudonymem „Ernst Töpfer“, s výhradou předchozí kontroly a schválení oddělením literatury. Joseph Goebbels doufal, že Glaeser napíše trilogii, která vyzná víru v německý lid a zaútočí na emigraci. Během druhé světové války (1939–45) redigoval Adler in Süden, noviny Luftwaffe distribuované v severní Africe a Itálii. V románu o exilu a návratu neudělal žádný pokrok a v lednu 1943 mu bylo staženo povolení k publikování.

Glaeser se pokusil obnovit psaní po válce, ale nevytvořil žádná důležitá díla. Jeho Glanz und Elend der Deutschen (1960) podává depresivní pohled na korupci a militarismus v západním Německu, ale napsal také řadu esejů, v nichž chválil západoněmecké politiky. Ernst Glaeser zemřel 8. února 1963 v Mohuči . (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Glaeser)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.