Edith Unnerstad životopis

švédská, 1900 - 1982

Životopis

Edith Alice Unnerstad, rozená Tötterman (narozena 28. července 1900 v Helsinkách, Finsko – zemřela 29. prosince 1982 v Djursholmu, Švédsko) byla švédská spisovatelka, která je známá především svými knihami pro děti. Její knihy byly přeloženy do mnoha jazyků.

Unnerstad se narodila v Helsinkách v roce 1900 jako dcera finských Švédů Axela a Ingeborg Töttermanových. Když její babička zemřela v roce 1908, rodina se přestěhovala do jejího domu na Ålandech. V roce 1910 se rodina přestěhovala do Södertälje ve Švédsku a v roce 1912 do Stockholmu. Po první světové válce se rodina přestěhovala zpět na Alandy. V roce 1924 se provdala za stavebního inženýra Arvida B. Unnerstada, se kterým měla dceru Lenu.

Základ její spisovatelské kariéry byl podle ní položen v dětství, kdy byla její sestra v nemocnici a jedenáctiletá Unnerstad jí napsala knihu. Každý den napsala novou kapitolu a cestou do školy ji přinesla do nemocnice. O tři roky později vyšel v časopise její příběh a dvě básně.

Navzdory těmto raným začátkům a neustálé touze psát knihy se její spisovatelská kariéra rozjela až poté, co ji její dcera požádala o příběhy. Její první kniha Uffe reser jorden runt vyšla v roce 1932. Následně napsala četné knihy pro děti, ale také romány pro dospělé a básně. Některé z jejích knih se dočkaly i zpracování formou televizních seriálů.

Její manžel Arvid zemřel v roce 1971. Edith Unnerstad zemřela 29. prosince 1982 v Djursholmu, předměstí Stockholmu. (zdroj životopisu: německá wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Edith Unnerstad - knihy

1984  95%Prázdniny u babičky

Žánry autora

Pro děti a mládež

Štítky z knih

Švédsko prarodiče severská literatura babička

Unnerstad je 1x v oblíbených.