Ebráhím Golestán životopis

íránská, 1922 - 2023

Životopis

Ebráhím Golestán (persky: ابراهیم گلستان, narozen 19. října 1922) je íránský filmař a literát, jenž od roku 1975 žil v Sussexu ve Spojeném království.

Až do její smrti byl úzce spjat s významnou íránskou básnířkou Forough Farrokhzadovou, s níž se seznámil ve svém ateliéru v roce 1958. Říká se, že ji inspiroval k samostatnějšímu životu, lze také říci, že ho inspirovala v jeho uměleckém vidění.

Golestán byl ženatý se svou sestřenicí Fakhri Golestánovou. Je otcem íránského fotožurnalisty Kaveha Golestána a Lili Golestánové, překladatelky a majitelky a umělecké ředitelky galerie Golestán v íránském Teheránu. Jeho vnuk Mani Haghighi je rovněž filmovým režisérem. Jeho další vnuk Mehrak je rapperem.

Golestán byl členem íránské strany Tudeh, ale v lednu 1948 se s ní rozešel.

Po smrti Forough Farrokhzadové Golestán chránil její soukromí a památku. V únoru 2017, padesát let po její smrti, 94letý Golestán prolomil mlčení o jejich vztahu v rozhovoru se Saídem Kamalím Dehghanem z listu The Guardian. „Samozřejmě, že lituji všech těch let, kdy tu není. Byli jsme si velmi blízcí, ale nedokážu změřit, jak moc jsem k ní něco cítil. Jak bych mohl? V kilogramech? V metrech?“

V roce 2022 se podílel na dokumentárním filmu Tak zas v pátek, Robinsone! Režisérka Mitra Farahaniová iniciovala výměnu e-mailů mezi Golestánem a francouzským filmařem Jeanem-Lucem Godardem, kdy Golestán posílal e-mailem textové dopisy a Godard odpovídal „videi, obrázky a aforismy“.

Golestán založil v roce 1957 své filmové studio Golestan Films a produkoval několik dokumentárních filmů pro Národní íránskou ropnou společnost, např. „A Fire“ a „Moj, Marjan and Khara“. Golestán také produkoval slavný film Forough Farrokhzadové Dům je černý (1963).

19. října roku 2022 se Ebráhím Golestán dožil 100 let.

Zemřel 22. srpna 2023. (zdroj životopisu: Wikipedie, csfd)

Ocenění

Ebráhím Golestán - knihy

1977  100%Láska zelených let

Žánry autora

Literatura světová Povídky

Štítky z knih

Persie Írán střet civilizací a kultur

Golestán je 0x v oblíbených.