Dumitru Tepeneag životopis

Ed Pastenague, Dumitru Tsepeneag · pseudonymy

rumunská, 1937

Životopis

Dumitru Ţepeneag (1937, Bukurešť), také znám pod pseudonymy Ed Pastenague a Dumitru Tsepeneag, rumunský romanopisec, povídkář, esejista a překladatel. Po studiu právnické a pedagogické fakulty střídá zaměstnání, nakonec se rozhoduje věnovat literatuře a začíná přispívat do bukurešťského časopisu Luceafărul. Přiklání se k surrealismu, přičemž odmítá jeho zájem o psychoanalýzu. Stává se jedním ze zakladatelů směru s názvem estetický onirismus. V roce 1975, během delšího pobytu ve Francii, jej komunistický režim zbavuje občanských práv a Ţepeneag se v důsledku toho usazuje v Paříži, kde se stává vedoucí osobností rumunského exilu.
Mezi jeho nejvýznačnější díla, nejdříve psaná v rumunštině, poté v jazyce nové vlasti, patří: Le mot sablier. Cuvântul nisiparniţă (Slovo tvaru přesýpacích hodin, bilingvní román, Paříž 1984), Roman de gare (Nádražní román, Paříž 1985), Un român la Paris (Rumun v Paříži, deníky, Cluj 1993) či La belle Roumaine (Krásná Rumunka, Piteşti 2004).
Ţepeneag se také řadí k nejdůležitějším rumunským překladatelům z francouzštiny: překládal díla nové levice, avantgardy (levicové názory jeho samého byly ovlivněny libertariánstvím a anarchismem), jako je Alain Robbe-Grillet, Jacques Derrida a Alexandre Kojève, či texty rumunských básníků do francouzštiny (Leonid Dimov, Marta Petreu). Dumitru Ţepeneag v současnosti žije ve Francii. (zdroj životopisu: http://www.dybbuk.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Dumitru Tepeneag - knihy

2018  80%Probuď se do snu
2008  47%Hotel Europa

Žánry autora

Literatura světová Povídky Romány

Štítky z knih

rumunská literatura autobiografické prvky Rumunsko

Tepeneag je 0x v oblíbených.