Dawid Kain životopis

polská, 1981

Životopis

Polský básník, esejista a spisovatel horroru, grotesky a tzv. bizarro-fiction se narodil v německém Kolíně. Łukasz Radecki o něm napsal, že „je jedním z nejpopulárnějších a nejschopnějších [polských] spisovatelů, spojovaným hlavně s horrorem, ale skvěle si poradí i s groteskou a absurdnem, v nichž pojí Kafku, Vonneguta Jr a W. S. Burroughse s brutálností moderního světa. Pravděpodobně jediný autor v zemi, který opravdu chápe, co to je bizarro a jak by se mělo psát.“ Jeho příběhy oplývají krutostí, erotikou a vulgarismy, zrcadlí krajní emocionální stavy hlavních hrdinů, kteří jsou v konfliktu s absurdností jejich světa.
Publikoval v několika časopisech (Fraza, Magazyn Fantastyczny, TDH, Ubik, Czachopismo, Coś na Progu, Opowieści Niesamowite). Třikrát spolupracoval s K. Kyrczem Jr. Plodem jejich spolupráce jsou povídkové sbírky Piknik w piekle (2004), Horrorarium (2006) a Chory, chorszy, trup (2011). Román Prawy, lewy, złamany o lidech, kteří jsou tajně a bez jejich souhlasu natáčeni tajemným „režisérem“, který poté z nahrávek sestříhává nechutné a šokující scény, vyšel nejprve knižně v roce 2007, v roce 2012 vyšel román v elektronické podobě zdarma. Makabreski (2010) jsou výborem toho nejlepšího z autorova žánrového mixu (hrůzy, groteska, absurdno) z let 2004-2008. Román Punkt wyjścia (2012) je temný psychologický horror o neurotickém spisovateli Damianovi, na okraji společnosti žijícím Rafalovi a bezejmenném léčiteli, který je schopen vyléčit každou nemoc s takovou jednoduchostí, s jakou lidi naplňuje strachem a odebírá jim jejich duše, jejichž osudy se střetnou v jisté bílé chatě, tajemném místě, kde se i ty nejtěžší choroby mění v literaturu. Dyskoteka w krematorium (2012) spojuje dvě novely. Kromě té titulní obsahuje ještě příběh Prawy, lewy, złamany. V knize se, mimo jiné, dozvíte, proč teroristický útok v McDonaldu přežije pouze člověk, který se již dlouho považuje za mrtvolu. Samozřejmě se nevyhýbá ani antologiím: Czarna Kokarda (2009), Bizarro dla początkujących (2011), 15 blizn (2011), Halloween (2012), Dziedzictwo Manitou (2013), Gorefikacje (2013), Zombiefilia (2013) atd.
Česky vyšla jeho povídka Epilepsie je tancem o návštěvníkovi podivného freakshow a dojmech, které z ní získá, v antologii Třináctá hodina (2013). (zdroj životopisu: Třináctá hodina)

Ocenění

Dawid Kain - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Kain je 0x v oblíbených.