David Tonzar životopis

česká, 1972

Životopis

doc. ThDr. David Tonzar, Th. D. byl zvolen 16. 2. 2008 pražským diecézním shromážděním ve sboru CČSH v Praze 7 Holešovicích jako osmým pražským biskupem Církve československé husitské (šestým samostatným). Po absolvování gymnázia studoval v letech 1991 – 1996 pregraduální a v letech 1996 – 2001 postgraduální studium na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2001, resp. 2002 byl na Univerzitě Karlově promován doktorem teologie (Th. D., resp. ThDr.). O čtyři roky později byl jmenován hostujícím docentem Vysoké školy zdravotníctva a sociálnej práce v Bratislavě. V roce 2009 úspěšně ukončil habilitační řízení a byl jmenován řádným docentem.
Od roku 1995 působil pod vedením br. faráře Mgr. F. Božovského jako kazatel v Příbrami a po přijetí kněžského svěcení 8. 1. 1997 jako duchovní v náboženských obcích Církve československé husitské v Praze, Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a také jako spirituál Husitské teologické fakulty UK, kde zároveň vyučoval jako asistent, později jako odborný asistent. V roce 1999 byl povolán do služby ředitele úřadu Pražské diecéze Církve československé husitské. Od roku 2003 je ředitelem Husova institutu teologických studií, u jehož zrodu stál a na jehož dalším rozvoji se i nadále podílí.
Dr. Tonzar působil i ve významných akademických funkcích. V 90. letech 20. století byl zvolen místopředsedou Rady vysokých škol a předsedou její studentské komory, místopředsedou Akademického senátu Univerzity Karlovy a předsedou senátu Husitské teologické fakulty UK. V současné době je např. členem Společnosti pro církevní právo, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
V církvi dosud pracuje v Naukovém a Legislativně-právním sněmovním výboru. Do roku 2007 byl předsedou Právní rady CČSH. Je řešitelem několika grantových projektů (Historie – paměť národa, Osobnosti zakladatelé – dílo K. Farského a K. Statečného ad.). Přednášel na mnoha teologických, historických i lékařských konferencích. (zdroj životopisu: Pražská diecéze CČSH)

Ocenění