David Duchovny životopis

americká, 1960

Životopis

David William Duchovny (* 7. srpna 1960, New York, USA) je americký herec a režisér, známý především pro postavy speciálního agenta Foxe Muldera, kterého ztvárňoval v seriálu Akta X v letech 1993 - 2001 a sukničkářského spisovatele Hanka Moodyho ze seriálu Californication (2007 - 2014).
Narodil se jako druhé dítě Amramovi Duchovnému, spisovateli a novináři, a Margaret, skotsko-americké učitelce. Zbytek jeho nejbližší rodiny tvoří bratr Daniel a sestra Laurie. Když bylo Davidovi pouhých 11 let, jeho rodiče se rozvedli. Otec Amram, který pocházel z ukrajinské židovské rodiny se odstěhoval za prací do Bostonu (zemřel v roce 2003 po dlouhé srdeční chorobě) a matka zůstala s Davidem v New Yorku, kde si našla nového přítele. Velmi dbala na to, aby se jejím dětem dostalo co nejlepšího vzdělání, a tak mu bylo umožněno nastoupit na prestižní soukromou Princetonskou univerzitu, kde v roce 1982 získal bakalářský titul z anglické literatury (B.A.). Magistrem (M.A.) téhož oboru se stal na Yale University ve státě Connecticut.
Kromě studií se mu také dařilo ve sportu, když se dokonce dostal do školního týmu basketbalu. Postgraduální studia na Yale (Ph.D.) nedokončil. Aby si vydělal, zkusil své štěstí v reklamě, což se stalo jedním z nejzlomovějších okamžiků jeho života. Herectví ho začalo velmi bavit a stalo se jeho vášní tak silnou, že na školu časem úplně zapomněl. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.