Dave Grohl životopis

americká, 1969

Životopis

Dave Grohl, celým jménem David Eric Grohl, (* 14. ledna 1969, Warren, Ohio, USA) je americký rockový zpěvák, bubeník a kytarista.

Jeho rodiče Virginie a Jemes Grohl tvořili relativně šťastný pár, ale jen do doby, než se přestěhovali roku 1972 do Virginie a v Davových šesti letech rozvedli. Dave byl soudem přidělem do opatrovnictví matce, kterou bezmezně miloval. V dětství trpěl hyperaktivitou, která se sice časem ztrácela, ale nikdy nezmizela nadobro. Později odchází na střední školu, kterou sice nikdy nedokončí, ale přesto je v jeho životě doba na škole významná. Poprvé se na ní střetává s marihuanou a zakládá svou první skupinu Freak Baby, která ale dlouho nevydrží. Známější skupinou se stává až The Scream, kde Dave naučí hrát na bicí a na čas odkládá kytaru.

Nirvana už od samého počátku měla problémy s bubeníky a žádný ve skupině nezůstal delší dobu. V září roku 1990 se do Nirvany dostává Dave a téměř okamžitě začne pracovat na novém albu Nevermind, které vychází záhy. Při nahravání tohoto alba se naplno ukazují Davovy kvality – jeho přesný a tvrdý úder s dokonalým smyslem pro rytmus a jeho plné nasazení do hry. V Nirvaně hrál Dave až do jejího rozpadu po smrti leadera skupiny Kurta Cobaina, stál však v pozadí mediální pozornosti. Půl roku po rozpadu Nirvany zakládá skupinu Foo Fighters, kde se opět vrací ke kytaře. Hostoval také jako bubeník na albu skupiny Queens of the Stone Age Songs for the Deaf a projektu Trenta Reznora Nine Inch Nails na albu With Teeth. V roce 2005 odehrál několik koncertů s Nine Inch Nails jako bubeník v rámci tour Live With Teeth 2005.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Dave Grohl - knihy

2022  93%Vypravěč

Žánry autora

Literatura světová Biografie a memoáry Hudba a zpěv

Štítky z knih

hudebníci, muzikanti autobiografie

Grohl je 6x v oblíbených.