Dal Stivens životopis

australská, 1911 - 1997

Životopis

Dallas George Stivens se narodil 31. 12. 1911 v Blaney, ve státě New South Wales v Austrálii. Studoval na West Wyalong Public School a na Barker College v Hornsby. Radši by studoval práva nebo architeturu na universitě, ale doba hospodářské krize neumožnila jeho rodičům ho na studiích podporovat. V roce 1945 se oženil s Winifred Wright, se kterou měl dvě děti; rozvedl se v roce 1977.
Zpočátku kráčel Dal Stivens ve stopách svého otce a pracoval jako bankovní úředník. Tuto práci opustil v roce 1936 poté, co vydal svou první knížku povídek The Tramp and Other Stories začal pracovat jako nezávislý novinář. V roce 1939 byl na stáži v Daily Telegraph v Sydney.
V letech 1943 – 1944 byl zaměstnán v Army Education, koncem roce 1944 přestoupil do Department od Information, kde psal články o sportu a literatuře, zároveň byl tiskovým mluvčím ministra práce Arthura Calwella. Během této doby napsal knihu How many Australians tomorow?
V roce 1949 získal Dal Stivens místo tiskového mluvčího Australian House v Londýně, opustil ho v roce 1950, kdy se stal nezávislým spisovatelem. Své krátké příběhy pravidelně publikoval v časopisech Lilliput, The Times Literary Supplement, The Observer a John O'London's Weekly a zároveň v rádiu BBC. Dala Stivense od dětství zajímala příroda, napsal velké množství různých článků a příběhů z různých míst Austrálie a Nového Zélandu o chování zvířat, hmyzu, podmořském světě a života ptáků pro americké a evropské časopisy.
Se svou rodinou se po 10 letech ve Velké Británii se vrátil do rodné Austrálie v roce 1958. Pokračoval v psaní článků a krátkých povídek. V roce 1963 byl iniciátorem založení Australian Society of Authors - pobočky Britské společnosti autorů a stal se jejím prvním presidentem. Kromě povídek a článků v novinách a časopisech publikoval Dal Stivens několik sbírek povídek a čtyři romány. Román – A Horse of Air, byl oceněn cenou Milese Franklina v roce 1970. Po roce 1971 se začal více zabývat i svojí další zálibou – malováním, kterému se pak věnoval až do konce života. Jeho první práce byly velké abstraktní malby, zkoušel však i další výtvarné techniky včetně sochařství. První samostatnou výstavu měl v roce 1974 v Holdsworth Gallery v Sydney.
V roce 1981 získat Dal Stivens cenu Patricka Whita za zásluhy o australskou literaturu. Stivensův rozsáhlý osobní archiv je uložen v Národní australské knihovně a obsahuje přes 90 krabic.
Dal Stivens patří k autorům žánru vtipného lidového vypravěčství sedmilhářů a šibalů, prášilovské povídky a pololidové „zálesácké“ balady, plné humoru, satiry, nadsázky, fikcí a smyšlenek. Jde vesměs o příběhy, ve kterých se žertuje o „vážných“ věcech, Dal Stivens lidovou tradici obohatil svým vypravěčským talentem, smyslem pro zkratku a drsným výstižným výrazivem.
Řadu svých textů publikoval i pod různými pseudonymy: John Sidney, James Crockett, Jeff Peters, Richard Fitter, Jack Tarrant, David / John Chilton, David / John Wilton.
(zdroj životopisu: Britské listy)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Dal Stivens - knihy

1963  80%Kamenáč Bill

Žánry autora

Literatura světová Povídky

Štítky z knih

Stivens je 0x v oblíbených.