Colin Higgins životopis

americká, 1941 - 1988

Životopis

Narodil se v Noumée, hlavním městě Nové Kaledonie. Jeho matkou byla Australanka, otcem Američan. Roku 1946 se rodina přestěhovala do Sydney, později do Kalifornie a v roce 1950 zpět do Austrálie. Po maturitě se Higgins přestěhoval opět do USA a rok studoval na univerzitě ve Stanfordu, avšak studia zanechal. Jako dobrovolník vstoupil do armády a sloužil v Georgii a pak byl převelen do Německa. Po propuštění z armády v roce 1965 odjel do Paříže, kde půl roku studoval francouzštinu na Sorbonně. Poté jako námořník na obchodní lodi cestoval po Orientu. V roce 1967 se vrátil opět na Stanfordovu univerzitu a po promoci se zapsal na filmovou akademii v Los Angeles.

Závěrečnou diplomovou práci představoval dvacetiminutový scénář Harold a Maude, který zakoupila společnost Paramount a režisér Hal Ashby v roce 1971 natočil stejnojmenný film. Higgins poté napsal stejnojmenný román, který byl přeložen do šesti jazyků a v roce 1972 dostal nabídku z Francie na divadelní adaptaci příběhu.
Higgins napsal a režíroval další filmy, např. Stříbrný blesk (Silver Streak, 1976), Podlá hra (Foul Play, 1978), Od devíti do pěti (Nine to Five, 1980), Nejlepší malý bordel v Texasu (The Best Little Whorehouse in Texas 1982). Pro televizi ABC napsal Ďáblovu nevěstu (1972) a spolu se Shirley MacLainovou seriál Risk, adaptaci románu Out on a Limb (1987).
Zemřel 5. srpna 1988 v Beverly Hills na AIDS a je pochován na hollywoodském hřbitově.

Americký filmový institut v roce 2000 uvedl Higginsův film Harold a Maude na 45. místě v žebříčku nejlepších amerických komedií, o dva roky později na 69. místě v žebříčku nejromantičtějších filmů století, v roce 2008 na 9. místě v žánru romantických komedií v žebříčku Ten Top Ten. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Colin_Higgins)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Colin Higgins - knihy

1976  93%Harold a Maude

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry

Štítky z knih

zfilmováno divadelní hry

Higgins je 0x v oblíbených.