Christian Dietrich Grabbe životopis

německá, 1801 - 1836

Životopis

Německý dramatik; vedle G. Büchnera nejvýznamnější německý iniciátor realistického dramatu 19. stol. Volné řazení obrazů, zachycení skutečnosti bez iluzí, masové scény a ztroskotávající hrdinové předurčení charakterem a osudem patří k hlavním rysům jeho her, např. Don Juan a Faust.
Studoval práva v Lipsku a Berlíně, kde se pohyboval v kruzích literátů a zvláště s Heinem se důvěrně seznámil. Chtěje jíti k divadlu, odebral se do Drážďan, kde se ho ujal významný divadelník Tieck. Z pokusu ovšem sešlo a Grabbe se vrátil do maloměstských poměrů své domoviny, které ovšem nijak nesvědčily jeho bouřlivé a výstřední povaze. Nakloněn
pití, vysloužil si propuštění z vojska, kde byl auditorem, a způsobil rozpad svého manželství. V té době poskytl mu záchranu divadelní ředitel Immermann, který ho povolal k sobě do Düsseldorfu. G. však splatil ochotu tím, že nešetrně kritisoval jeho vedení tamějšího divadla. Grabbe byl mohutný, ale nesformovaný talent, skvělé fantasie, poutavé vynalézavosti, ale málo dbající reálné možnosti. Odtud v jeho dramatech, v nichž i jinak pramálo jest hleděno divadelní techniky, jest mnoho bizarního a násilně umělkovaného. K přednostem jeho prací náleží ve velkém slohu zachycená koncepce dramatických charakterů. (zdroj životopisu: Dle Ottova slovníku naučného)

Ocenění

Christian Dietrich Grabbe - knihy

1958  93%Don Juan a Faust / Žert, satira, ironie a hlubší význam

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry

Štítky z knih

Grabbe je 0x v oblíbených.