Chico Xavier životopis

brazilská, 1910 - 2002

Životopis

Životopis

Francisco Cândido Xavier, známější jako Chico Xavier (2. 4. 1910 Pedro Leopoldo — 30. 6. 2002 Uberaba), byl médium a nejdůležitější osobou Spiritismu. Byl křtěný jménem Francisco de Paula Cândido, jako pocta svatému v den jeho narození. Poté co napsal své první knihy si změnil jméno na Francisco Cândido Xavier. V dubnu 1966, při své druhé cestě do Spojených Států, však nastala oficiální změna.
Chico Xavier (pozn. čte se Šiku Šavier, zkrácená verze jména "Chico" znamená zdrobnělina ze jména Francisco) napsal automatickým písmem více než 493 knih (pozn. vydaných do r. 2016. Stále však ještě existují jeho knihy, které ještě nebyly vydány). Prodalo se více než 50 miliónu exemplářů. Stal se brazilským spisovatelem s největším komerčním úspěchem v historii, ale vždy věnoval všechna autorská práva z knih na charitativní účely. Také napsal téměř 10 000 dopisů, za které si nikdy nic neúčtoval. Pracoval jako prodavač, tkadlec a písař.
Médium překračuje náboženské překážky a stává se největším "duchovním vůdcem" Brazílie. Je nejvíce obdivovanou osobou a je nejvíce vyzdvihován především pro svůj altruismus. Obdržel velké pocty jako například v roce 1981 a 1982 byl navržen na Nobelovu cenu míru. Návrh podepsalo kolem 2 miliónu osob. V roce 1999 vláda Minas Gerais udělila Chico Xavierovi Státní vyznamenání Za Mír. V roce 2012 byl zvolen "Největším Brazilcem všech dob" v soutěži vysílané v SBT (pozn. brazilská televize) a BBC. Cílem soutěže bylo vybrat osobu, která nejvíce udělala pro národ. (zdroj životopisu: http://www.chicoxavier.cz/zivotopis)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.