Charles de Gaulle životopis

francouzská, 1890 - 1970

Životopis

Charles de Gaulle se narodil 22. listopadu 1890 v severofrancouzském Lille, ale celé dětství strávil v Paříži. Jeho celé jméno bylo Charles André Joseph Marie de Gaulle. Pocházel z početné rodiny - měl celkem čtyři sourozence, staršího bratra Xaviera a sestru Marii-Agnès, mladší bratry Jacquese a Pierra.
Jeho otec Henri byl profesorem filosofie na jezuitské koleji. To byla do značné míry zásluha jeho ženy Jeanne de Gaullové, rozené Maillotové. Dotyčná dáma byla velmi zbožná - dokonce natolik, že když byly ve Francii církevní školy zrušeny, neposlala svého syna Charlese do školy laické, ale do nejbližší jezuitské koleje, která se nacházela až v Belgii!
Po skončení studia u jezuitů nastoupil budoucí francouzský prezident roku 1909 na vojenskou školu v Saint-Cyr. Tam mu pro jeho nadprůměrnou výšku přezdívali Dvoumetrový Charles. Od roku 1922 byl pak posluchačem vysoké vojenské školy.Když vstoupil do armády, jeho prvním velitelem se stal Philippe Pétain, hrdina od Verdunu, který později sehraje nechvalně proslulou úlohu během 2. světové války. Ale o tom až za chvíli...
Charles se účastnil 1. světové války, byl zraněn v bitvě u Verdunu a 32 měsíců strávil v německém zajetí.
Když se vrátil domů, konečně si našel čas i na milostný život. Na jaře 1921 se oženil s Yvonne Venrouxovou - přestože ta dříve prohlašovala, že se nikdy neprovdá za vojáka. No, evidentně to nemyslela moc vážně... S generálem Yvonne prožila dlouhé a nekonfliktní manželství. Narodily se jim tři děti - Philippe, Elisabeth a Anne.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.