Brigitte Grof životopis

německá, 1960

Životopis

Brigitte Grofová je psycholožka, psychoterapeutka a umělkyně. Ve svých raných letech zažila psychedelickou zkušenost, se kterou se musela docela sama vypořádat. Studovala psychologii, kde ale bohužel odpovědi na své otázky nenašla. Po ukončení studií psychologie se začala věnovat umění. V roce 1985 objevila knihy Stanislava Grofa a rozhodla se s ním setkat. Svou první zkušenost s holotropním dýcháním zažila ve švýcarském Curychu a v roce 1986 navštívila Esalenský institut v Big Sur v Kalifornii, aby se zúčastnila měsíčního kurzu Holotropního dýchání se Stanislavem Grofem a Christinou Grofovou na téma " Ancient wisdom and modern science“ (Starověká moudrost a moderní věda). Rozhodla se zůstat jako pomocná učitelka a pomáhala v mnoha seminářích na téma holotropní dýchání. V dalším roce navštěvovala Grofův měsíční seminář o kreativitě nazvaný "The Promethean impulse" (Prométheův impuls). Před oficiálním tréninkem v oboru Grofovo holotropní dýchání probíhal ve státech měsíční trénink pro lidi, kteří již mají s holotropním dýcháním zkušenosti, který navštěvovala, a následně se zúčastnila tříletého tréninku ve Švýcarsku. Od roku 1989 vede v Německu vlastní kurzy holotropního dýchání. V dřívějších letech také pracovala ve Francii a vedla první československou dílnu holotropního dýchání se Stanislavovou matkou Marií Grofovou. Od začátku fungování Grofova transpersonálního tréninku nabízela volitelné moduly v Německu společně se Sylvestrem Walchem a tříletý trénink s Ingo Jahrsetzem. Má soukromou praxi jako psychoterapeutka ve Wiesbadenu v Německu, pracuje s technikou gestalt – tělesným cvičením a dechovými technikami.
Její umělecká tvorba vychází z jejích niterních zkušeností s holotropním dýcháním a psychedelikou. Nechala se také inspirovat indiánským a šamanským uměním. V roce 2000 se setkala se svým současným uměleckým učitelem a mentorem Udo W. Gottfriedem, se kterým od té doby spolupracuje. Je fascinována jeho přístupem k umění, který má silnou podobnost s holotropním přístupem k vnitřním procesům. Oba přístupy sdílejí postoj neintensivnosti a přiklání se spíše k naslouchání vnitřní kreativní energii, která touží po tom se sama projevit a následují spontánní tvůrčí impulsy. To může vést k překvapivým výsledkům, jako například pohádka "The true king" (Pravý král), která se spontánně objevila v jejích malbách. Je to příběh o vnitřní cestě, ale také o lásce. Od roku 2017 je také k dispozici v angličtině.
Od dubna roku 2016 je šťastně vdaná za Stanislava Grofa. Žijí spolu v Německu a Kalifornii, cestují společně niterním i vnějším světem a pořádají semináře a workshopy o holotropním dýchání po celém světě. (zdroj životopisu: https://www.holotropicart.org/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.