Brian Tjepkema životopis

kanadská, 1967

Životopis

Poté, co dokončil vysokoškolská studia, se stěhoval do Evropy.V Česku od roku 1991 pracoval jako učitel angličtiny. V této době se seznámil s Miroslavem Tichým.
V roce 1994 se Brian Tjepkema odchází do Holandska, kde veškerý svůj čas věnoval psaní a malování až do roku 1999.
Od roku 2000 žije v Kanadě, kde maluje a píše. Pravidelně navštěvuje Českou republiku a pořádá výstavy.
1998 vydalo nakladatelství Votobia jeho knihu Pohádka, ve které část věnoval Miroslavu Tichému.
V roce 2004 Miroslav Tichý vystavuje ve Španělsku, stává se známým a uznávaným umělcem, jeho fotografie jsou vystavovány v Paříži, New Yorku a po celém světě. Brian Tjepkema uvádí, že „Tichý skandál“ začal v roce 2005, kdy byl otištěn článek v týdeníku Týden (45/2005) s názvem „Jak zpeněžit podivína“, v tomto článku Miroslav Tichý prohlásil nejen to, že se výstavy uskutečnily bez jeho souhlasu, ale že mu vystavené věci byly ukradeny. Přesto výstavy pokračovaly dále. Na popud Miroslava Tichého, začal Brian Tjepkema s protesty proti výstavám nejen v Paříži a New Yorku. Začal prezentovat své umění společně s legálně koupenými fotografiemi Miroslava Tichého v České republice i v Německu.

„Umění používám jako zbraň.“ říká o své tvorbě Brian Tjepkema. „Tím, že záznamy z těchto protestů ukazuji na svých výstavách, zůstávají v platnosti nadále. Mám je všechny uvězněny v umělecké tvorbě.“

2005 vydalo nakladatelství Votobia jeho druhou knihu Zpověď holandského uživatele drog.

Vystavuje v Evropě, také v Kanadě. V posledních letech pracuje Brian Tjepkema na konceptuálním umění a Actionismu, také dál pokračuje v psaní knih a malbě obrazů.

V letech 2009 a 2010 vystavoval Brian Tjepkema své obrazy společně s fotografiemi Miroslava Tichého. (zdroj životopisu: http://www.cbdb.cz/autor-26081-brian-tjepkema)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Brian Tjepkema - knihy

2005  47%Zpověď holandského uživatele drog
1998  70%Pohádka

Žánry autora

Literatura světová Romány Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

drogy

Tjepkema je 0x v oblíbených.