Breandán Ó hEithir životopis

irská, 1930 - 1991

Životopis

Patří k jedněm z mála moderních irských autorů, kteří své knihy psali převážně v irštině.

Dětství prožil na největším z Aranských ostrovů u západního pobřeží Irska a v nedalekém Galway navštěvoval střední školu a univerzitu. Studium nedokončil a prošel řadou zaměstnání než, se stal publicistou a rozhlasovým a televizním komentátorem.

Jeho román s autobiografickými rysy Lig Sinn i gCathú (Uveď nás v pokušení, 1976) se stal prvním opravdovým bestsellerem napsaným v irštině a stejný úspěch zaznamenal, když byl autorem přeložen do angličtiny. Tento román vyšel také v němčině. Následovala sbírka povídek Willie the Plain Pint – agus an Pápa (1977) a po delší přestávce román Over the Bar (1984) z prostředí Gaelské atletické asociace. Velmi vysoko byla hodnocena kniha The Begrudger’s Guide to Irish Politics (1986) pro svůj netradiční pohled na nejnovější irské dějiny. Také stojí za zmínku, že v polovině 80. let napsal v irštině rozhlasovou adaptaci Haškova Švejka, svého oblíbeného románu.

Kapesní dějiny Irska (A Pocket History of Ireland, 1989) jsou jeho posledním dílem, kterým chtěl čtivou formou seznámit domácí i cizí publikum s nesmírně zajímavou, ale často zkreslovanou historií své země. (zdroj životopisu: Kapesní dějiny Irska)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Breandán Ó hEithir - knihy

1995  80%Kapesní dějiny Irska

Žánry autora

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie

Štítky z knih

Irsko

Ó hEithir je 0x v oblíbených.