Borry Pascal životopis

belgická

Životopis

Pascal Borry je docentem bioetiky v Centru biomedicínské etiky a práva (Univerzita v Leuvenu, Belgie). Jeho výzkum je zaměřen na základní a aplikovaný výzkum v oblasti bioetiky. Jeho hlavní výzkumná činnost se soustřeďuje na etické, právní a sociální důsledky genetiky a genomiky. Publikoval mimo jiné otázky týkající se témat, jako je přímá genetická testování spotřebitelů, genomika veřejného zdraví, biobanking, výzkum lidských tkání, genetické testování, prekoncepční screening a neonatální screening. Publikoval také vztah mezi empirickými a normativními přístupy v bioetice. Publikoval více než 100 publikací v mezinárodních recenzovaných časopisech.

Pascal Borry je zapojen do různých národních a mezinárodních výzkumných projektů. To zahrnuje projekty jako GENEBANC (Genetická biologická a datová bankovnictví: důvěrnost a ochrana údajů, směrem k evropské harmonizaci a politice), ENGAGE (Evropská síť genomové a genetické epidemiologie), EUROGENTEST, genomika II veřejného zdraví, EUCellex medicína: nové výzvy pro legislativu a správu EU), PACITA a projekt Marie Curie Etické, právní a sociální aspekty genetického testování přímo na spotřebitele. Je rovněž místopředsedou COST ACTION IS1303 Citizen's Health prostřednictvím veřejných a soukromých iniciativ: veřejného zdraví, trhu a etických perspektiv ( CHIP ME ).

Je programovým ředitelem Bioetiky a vyučuje lékařskou etiku studentům medicíny. Onje členem Vlámské komise pro neonatální screening (2012-2017), členem belgického poradního výboru pro bioetiku (2014-2018) a odborníkem na vrcholnou radu zdraví (2014-2020). V rámci Evropské společnosti pro genetiku člověka je členem Výboru pro odbornou a veřejnou politiku (2009-2016) a zvolen členem představenstva (2012-2017). V rámci univerzity je členem řídící skupiny YouReCa (Young Careers Careers). Nedávno se stal členem Etické komise Světové antidopingové agentury.

Získal různé ceny. V roce 2006 získal tříletou cenu za biomedicínskou etiku "Profesor Roger Borghgraef". V roce 2014 obdržel inovační cenu Nizozemské asociace pro genetiku Společenství a genomiku veřejného zdraví a v roce 2015 cenu Nizozemské společnosti pro bioetiku. V roce 2015 obdržel rovněž Cenu vědecké komunikace Belgické královské akademické akademie pro vědu a umění. Byl hostujícím vědcem na univerzitě Case Western Reserve, Université de Montréal a VU Medical Center Amsterdam. Stále je pozvaný učenec v Centru genomiky a politiky Univerzity Mc Gilla. (zdroj životopisu: uživatel RikkaHafHaf)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Borry Pascal - knihy

2018  100%Všichni jsme GENiální

Žánry autora

Literatura naučná Věda

Štítky z knih

věda genetika

Pascal je 0x v oblíbených.