Boris Andrejevič Borau životopis

Boris Andrejevič Pilňak · pseudonym

ruská, 1894 - 1937

Životopis

Boris Andrejevič Pilňak, rusky: Борис Андреевич Пильняк, vlastním příjmením Borau, rusky: Вогaу; (11.10.1894 — 21.4.1938) byl ruský prozaik sovětský prozaik.
Narodil se v rodině veterináře, který pocházel z Povolžských Němců. Dětství a mládí prožil mezi zemskou inteligencí. Zpočátku inklinoval k filozofii dekadence a vitalistického modernismu, později razil v ruské próze 20. let typ tzv. sekané prózy, uplatňující kinematografickou montáž dokumentárních faktů, reportážních líčení i rozjímání o osudu Ruska za občanské války i v dalších letech (Holý rok, též Nahý rok, Mašiny i volki – Stroje a vlci, Mahagonový nábytek, Stavíme přehradu). Autor psychologických povídek, v nichž zachytil kontrast totalitní filozofie a doktríny i tradičních humanistických hodnot lidské společnosti.

28.10.1937 byl uvězněn kvůli údajnému spojení s trockisty a 21.4.1938 odsouzen k trestu smrti za špionáž ve prospěch Japonska (v Japonsku skutečně byl a napsal o tom knihu). Rozsudek - trest smrti zastřelením - byl vykonán téhož dne v Moskvě. (zdroj životopisu: Lecyklopædia; https://bit.ly/2P6PElm)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura světová Povídky Romány

Štítky z knih

Borau je 0x v oblíbených.