Bedřich Rohan životopis

česká, 1920 - 2006

Životopis

Bedřich Rohan uprchl před nacisty a později před komunisty, v Anglii pak pracoval pro BBC.
Když Fritz Rothbaum musel jako židovský mladík utíkat do Anglie, určitě ho nenapadlo, že tu vystuduje germanistiku a anglistiku za stipendium exilové vlády a určitě ho nenapadlo, že se sem jednou opět vrátí jako exulant, tentokrát už jako Bedřich Rohan.

Už jako gymnazista se věnoval umění coby ochotník v německém amatérském divadelním spolku Deutsche Bühne, založeném v roce 1925. „Účinkoval například v roli Emila ve vánoční hře Emil a detektivové Ericha Kästnera,“ píše o tom Jaroslav Balvín ve stati Ústečané, „kterou s gymnazisty roku 1933 nastudoval správce ústeckého cukrovaru Erich Maria Koszler.“

Své devatenácté narozeniny už ale oslavil v Anglii. Po svém útěku ovšem nejprve musel pracovat jako dělník v zemědělství. Po studiích na univerzitě přednášel v kurzu němčiny připraveném univerzitou v Cambridge. Poslední dva roky války prožil jako příslušník československé zahraniční armády v britském Královském letectvu.

Po návratu do vlasti se dozvěděl, že jeho rodiče nacisté zavraždili v koncentračním táboře v Osvětimi.

Po válce pracoval na ministerstvu informací v odboru, vedeném Františkem Halasem, později jako zahraničněpolitický redaktor Rudého práva. Po únorovém komunistickém puči roku 1948 ho ale odtud jako veterána západní armády vyhodili.

Vystřídal potom několik působišť, Mladou frontu, později ČTK coby zahraniční zpravodaj v Bělehradě, začátkem šedesátých let šéfoval filmovým týdeníkům na Barrandově. Nakonec odtud s Jiřím Pelikánem odešel do Československé televize a tady se stal šéfredaktorem Televizních novin. Rok před invazí socialistických armád do Československa už pracoval v Paříži. V roce 1969 emigroval do Anglie, kde zakotvil v BBC a později v DPP.

Od poloviny 80. let už se věnoval jen literárnímu psaní. Knihy Kafka bydlel za rohem, Kde Marx vynalezl revoluci nebo Ústecký šoulet jsou dobře známé českým čtenářům. „K jeho oblíbeným historickým postavám patřila baronka Sidonie Nádherná,“ dodává Balvín ve své stati s tím, že inicioval návrat jejích ostatků do rodných Vrchotových Janovic. Zemřel roku 2006.

Bedřich Rohan
Narozen 14. března 1920 v Ústí
Emigroval do Anglie 1939
1944 až 45 v čs. armádě
Do roku 1947 na ministerstvu informací, pak Mladá fronta a ČTK
1963 až 1967 šéfredaktor Televizních novin, do 1969 v Paříži
Znovu emigroval roku 1969
Od 1984 výhradně literární činnost
Zemřel 10. listopadu 2006 v Londýně (zdroj životopisu: Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20110823_wv_zil)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Bedřich Rohan - knihy

2000  0%Ústecký šoulet
1997  80%Kafka bydlel za rohem

Žánry autora

Literatura světová Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Praha

Rohan je 0x v oblíbených.