Barbara Trapido životopis

jihoafrická, 1941

Životopis

Barbara Trapido se narodila v Jižní Africe, kam její matka - Němka, a otec - Holanďan, uprchli z nacistického Německa. Do Anglie přišla se svým manželem, univerzitním profesorem v roce 1963 a od té doby žije v Oxfordu. Její první román, Brother of the More Famous Jack, vyšel v roce 1982 a autorka za něj získala cenu Whitbread Awards. Druhý román, Noah's Ark, který Trapido vydala v roce 1985, hodnotila kritika dokonce ještě výše. Po pětileté přestávce přicházejí Temples of Delight (na seznamu románů navržených na každoroční cenu Sunday Express Book v roce 1990) a o čtyři roky později jejich pokračování, román Juggling. Pátým a prozatím posledním románem této autorky je The Travelling Hornplayer.
Pro svůj komediální talent bývá Barbara Trapido často srovnávána se Shakespearem a její styl v mnohém připomíná P. G. Wodehouse. Její romány jiskří stylistickou dynamičností a osudovými zvraty, jsou nabité inteligentními narážkami, klamnými iluzemi a náhodami, jsou plné dráždivé sečtělosti i nevázaného veselí, pod nímž se skrývá upřímně a hluboce chápané lidské utrpení.
Pro Barbaru Trapido je typické nadšení pro manipulaci, k níž neváhá použít všech dostupných prostředků. Umně spřádá příběh pomocí rázných milenek, hodných macech, zlých matek a dívek sedících u okna ve věži - to vše vypůjčeno z tradice pohádek s jejich zlými duchy a démony, kteří jsou nám důvěrně známí.
Zajímavým rysem její tvorby je všudypřítomnost hudebního a literárního tématu: v románech Temples of Delight a Juggling je to svět Mozarta a Shakespeara, její poslední román, The Travelling Horn Player, se obrací k Schubertovi a bratřím Grimmům. Hudební téma se neobjevuje náhodou. Její matka hrála dobře na piano a otec miloval zpěv, takže spolu často koncertovali. A protože byli v Jižní Africe cizinci a neznali dětskou anglickou literaturu - a v knihovně měli příliš mnoho knih německé poezie, které Barbara nemohla číst - , stala se pro ni v dětství bližší hudba než literatura.
Barbara Trapido obohacuje idylicko-romantické představy většiny dnešních žen o jedinečnou intelektuální rovinu. S obdivuhodným mistrovstvím přesouvá sentimentálně dojímavou a melodramatickou myšlenku do smyšleného románového světa, v němž nechybí složité zápletky,dějové napětí a výrazně satirický pohled. (zdroj životopisu: http://www.eaurora.cz/knihy/08...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Barbara Trapido - knihy

1999  73%Chrámy radosti

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

Trapido je 0x v oblíbených.